Ha a nyugdíjasnak a nyugdíja mellett keletkezik jövedelme, akkor nem vonnak pénzbeni egészségbiztosítási járulékot, sem munkaerőpiaci járulékot tőle. A kifizető ugyanúgy megfizeti a vállalkozást...
Ajánlott oldalak
EVA - Egyszerűsített vállalkozói adó
EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További feltétele, hogy a társaságban a váltást megelőző egy évben ne legyen 50 %-ot meghaladó szavazati joggal járó tulajdonosváltozás, az árbevétele az előző két évben, és a következő évben várhatóan éves szinten ne haladja meg a 25 millió Ft-ot és nem lehet a cégnek köztartozása. December 20-ig lehet az adóhivatalnál bejelenteni, ha a vállalkozás a következő év január 1-jétől EVÁ-s szeretne lenni. A már EVÁ-sként működő vállalkozásoknak a bejelentést megismételni nem kell. Az EVÁ-ból való kilépés akár év közben is kötelező, ha az árbevétel meghaladta a 25 millió Ft-ot, év végén pedig a vállalkozó döntése szerint megtehető.
Az EVÁ-t elsősorban olyan vállalkozásoknak ajánljuk, amelyeknek kevés költsége van, nem kereskedelemmel foglalkoznak, hanem például saját szellemi termékek előállításával, értékesítésével. EVA esetén az áfával növelt bevétel alapján kell 30 %-ot adót befizetni, és ezzel a vállalkozó eleget tesz az ÁFA-fizetési kötelezettségének, valamint a nyereségadót és az osztalékadót is letudja. Vagyis, ha ezt és az iparűzési adót megfizette, akkor adózott nyereségként felveheti a megmaradó összeget. Az EVÁ-s vállalkozónak is van könyvvezetési kötelezettsége.
Az APEH közérthető összefoglalója a témáról: IDE KATTINTVA
Még bővebben: APEH
Tudjon meg többet a fenti témáról a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány honlapján:
 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.