Bevezetőként egy szemléletbeli kérdést kell tisztázni, ami hasznos lehet azoknak, akik soha nem vállalkoztak eddig, de szeretnének belevágni. Nagyon fontos megérteni, hogy a VÁLLALKOZÁS NEM...
Ajánlott oldalak
Egyéni vállalkozás költségei (nyereség, vállalkozói kivét)
A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységéből származó nyereségét a vállalkozói bevételből a vállalkozói költség levonásával határozza meg. Ehhez a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII számú törvény 10. és 11. számú mellékletében foglaltakat kell figyelembe venni. Fő szabály szerint csak a vállalkozói tevékenység, a bevétel elérése érdekében felmerült kiadások számolhatóak el költségként.

Többféle vállalkozói tevékenység esetén azok bevételeit együttesen kell egyéni vállalkozói bevételnek tekinteni, valamint az elérésük érdekében felmerült (az szja-törvényben elismert) összes költséget is együttesen kell elszámolni.

A nyereséget terhelő adók:
Az adózás előtti vállalkozói nyereség (bevétel-költség korrigálva az adóalap módosító tételekkel) után 19 % személyi jövedelemadót kell fizetni.
Az egyéni vállalkozónak az adózás utáni vállalkozói jövedelme után osztalékadó fizetési kötelezettsége is van. Az osztalékadó a személyi jövedelemadó törvény szabályai szerint 25 % ez után még 14% egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni, figyelembe véve az egészségügyi hozzájárulás fizetésének szabályait.

Helyi iparűzési adó:
Minden vállalkozásnak az állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozói tevékenysége után adófizetési kötelezettsége keletkezik a területileg illetékes önkormányzat felé. Ez a helyi iparűzési adó, melynek mértéke max. a korrigált árbevétel 2%-a lehet. A település képviselő testületének határozata értelmében akár kevesebb is lehet. Alapja a korrigált árbevétel. A nettó árbevételt csökkenti az anyagköltség, az eladott áruk beszerzési értéke, valamint a közvetített szolgáltatások és az igénybevett alvállalkozói díjak összege. 2010-től az APEH felé kell bevallani és befizetni az iparűzési adót.

Egyéni vállalkozói kivét terhei: A vállalkozói kivét tulajdonképpen az egyéni vállalkozó fizetése. A jövedelem kivét után a vállalkozó is sávosan változó SZJA-t fizet (17% vagy 32% a jövedelemtől függően), valamint járulékokat a bére után. Ld. 5 pont.
Tudjon meg többet a fenti témáról a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány honlapján:
 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.