Az ápoló az ápolási díj folyósításának időtartama alatt munkát vállalhat a következők szerint: 1. nem otthon végzett munka esetében max. napi 4 óra, 2. otthon végzett munka esetében az időtartam...
Ajánlott oldalak
A működési engedély, telephely engedély
A működési engedély, telepengedély ügyében a helyi polgármesteri hivatal - általában igazgatási - irodája ad pontos felvilágosítást. A működési engedély kérelmezése 10.000 Ft-ba kerül. A kérelem benyújtását követően a polgármesteri hivatal megkeresi az összes szakhatóságot (szám szerint 24, pl. ÁNTSZ, Környezetvédelmi Felügyelőség stb.), akik első körben eldöntik, hogy egyáltalán illetékesek-e a témában, vagy nem érintettek a vállalkozási tevékenység jellege miatt. Ezután minden egyes esetet egyediként kezelve elbírálják a benyújtott kérelmet, és tájékoztatják a kérelmezőt arról, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni, és milyen további beruházásokat kell végrehajtania, hogy megfeleljen a törvényeknek (pl. egészségügyi, munkavédelmi, környezetvédelmi, biztonsági stb. előírások). Vagyis a kérelem benyújtását követően lehet számítani arra, hogy esetleg jelentős többletberuházást várnak el a szabályos működés érdekében. Sajnos ezzel kapcsolatban előzetes információt nem nyújtanak arra való hivatkozással, hogy minden eset egyedinek számít.

Vonatkozó jogszabályok (teljes terjedelmükben megtalálhatók a www.magyarorszag.hu oldalon):

133/2007. (VI. 13.) Korm. Rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről.

80/1999. (VI. 11.) Korm. Rendelet a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről.

129/2000. (VII. 11.) Korm. Rendelet az egyéni vállalkozói igazolványról.

A nyilvántartásba vételre kötelezett áruk és szolgáltatások köréről és az ezekre vonatkozó kereskedelmi tevékenység gyakorlásának feltételeiről szóló 25/2007. (II. 28.) GKM rendelet.

A leggyakrabban előforduló szakmák közül: új és használt személygépkocsik, motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok, nemesfémből készült tárgyak kiskereskedelmi forgalmazásával, hulladék kereskedelmi, valamint csomagküldő kiskereskedelmi tevékenységgel csak az a kereskedő foglalkozhat, akit a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Belkereskedelmi és Idegenforgalmi Főosztály (1024 Budapest, Margit krt. 85.) nyilvántartásba vett;
(a 15/1989. (IX.07.) KeM rendelet 2. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásba vételhez szükséges igazolást - új és használt személygépkocsik, motorkerékpár és segédmotoros kerékpár kereskedelem esetében - a Fővárosi Közlekedési Felügyelet Gépjárműközlekedési Szakága Felügyeleti Osztály adja ki. (Cím: 1033 Budapest, Mozaik u. 5.) a nemesfémből készült tárgyak kiskereskedelmi forgalmazásának engedélyezéséhez a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet egyetértését be kell szerezni; Egyúttal a tevékenységet a Budapest Fővárosi Közlekedési Felügyelet (Budapest, III. Mozaik u. 5.) felé a vonatkozó jogszabály alapján be kell jelenteni; Vendéglátóipari tevékenység folytatása esetén, kimért szeszesital árusítását a helyileg illetékes Rendőrkapitányság, valamint az árusítás helye szerinti illetékes vámhivatal Pesti Jövedéki Adójegy és Zárjegy Hivatal (1387 Bp. Pf.: 5) felé be kell jelenteni. Amennyiben a vendéglátó üzletben műsoros előadást (zene, tánc) rendeznek, továbbá szerencsejátéknak nem minősülő szórakoztató játékot (teke, biliárd, kártyajáték, játékautomata) folytatnak a szolgáltatások nyújtását a jegyzőnek és a területileg illetékes rendőrkapitányságnak (helyileg illetékes Rendőrkapitányság) be kell jelenteni.
Tudjon meg többet a fenti témáról a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány honlapján:
 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.