Vigyázat, támadnak!
2010-10-25 08:15
A hazai vállalkozások nagy része egyáltalán nincs felkészülve egy nagyobb internetes vírus támadására, sőt arra sem, hogy a rendszer megfertőződése esetén mit cselekedjenek. Mivel az interneten keresztül érkező fertőzések rendkívüli kárt tudnak okozni, így nem árt erre fokozottabban odafigyelni.

Nem készültek fel eléggé a hazai cégek egy komolyabb vírusra vagy egy pénzügyi motiváltságú, interneten keresztül érkező támadásra - derül ki a Panda Security hazai felméréséből. Mivel már a kis- és középvállalkozások esetében is rengeteg fontos adat és információ kerül számítógépes feldolgozás, tárolás alá, egy esetleges vírus milliós károkat is okozhat a cégeknek.

A vírusokon túl a pénzügyi motiváltságú támadások száma is megsokszorozódott az elmúlt években. Számtalan esetben a vállalkozó és a dolgozók észre sem veszik, hogy áldozatokká váltak, közben pedig egy trójai programmal csendben és feltűnésmentesen jelszavakra, kódokra tesznek szert az illetéktelen „behatolók”.

 

A legtöbb cégnél az az álláspont, hogy "ugyan már, mi nem vagyunk egy bank, ahol milliókat akaszthatnak le, ha behatolnak a rendszerbe" – nyilatkozta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója, aki azt is elárulta, hogy egy egységes vírusvédelmi szabályzat megalkotásában szeretnének a vállalkozásoknak segítséget nyújtani. Éppen ezért október 27-én országos tréningre hívják az érdeklődőket az Infopark "D" épületébe.

A vírusvédelmi szabályzat témaköréhez Sándor Zsolt hozzátette: „meggyőződésünk, hogy manapság ez ugyanolyan elengedhetetlen, mint mondjuk a tűz- vagy a munkavédelmi szabályzat, hiszen ugyanannyi, sőt, sokkal több is múlhat rajta.”