Változik az élelmiszerek címkézése
2010-06-25 07:01
A jövőben fel kell tüntetni a tápanyag-összetételre és a napi ajánlott bevitelre vonatkozó adatokat az élelmiszerek csomagolásán – határozott az Európai Parlament. A szervezet elsősorban a mikro- és kisvállalkozók érdekeit tartotta szem előtt a jogszabály összeállításánál.

Az előterjesztés a fogyasztók jobb tájékoztatására irányul. Az Európai Parlament szerint az új szabályok nem fognak túlzott terhet róni az élelmiszeripari cégekre. A javaslat összevonná, egyszerűsítené és felülvizsgálná a meglévő uniós élelmiszer címkézési szabályokat.

Az elfogadott határozatban szerepel, hogy az élelmiszeren található címkéken továbbra is fel kell tüntetni az energia-, zsír-, telített zsír-, cukor és sótartalmat. Közölni kell a napi ajánlott bevitel mennyiségét és fel kell tüntetni a protein-, rost- és transzzsírsavakat is. Az eddigi uniós szabályozásban ezek nagy része már eddig is szerepelt, de egyes termékeknél –különösen a húsárunál – ezentúl még pontosabb adatoknak kell szerepelnie a csomagoláson. (A hústermékek címkéinek például ezentúl tartalmazniuk kell az állat születésének, tartásának és levágásának helyét. Bizonyos vallási előírások miatt pedig azt is jelölni kell a csomagoláson ezentúl, hogy kábítás nélkül ölték-e le az állatot.) Jó hír a hazai kisvállalkozóknak, hogy a nem előre csomagolt termékeket – ilyen például a hentesnél vásárolt hús – kivennék a tápérték címkézési kötelezettség alól. A kézzel gyártott élelmiszertermékeket előállító mikrovállalkozásoknak szintén nem kellene címkézniük. A parlamenti többség az alkoholokat is mentesítené a kötelezettség alól, viszont szigorúan címkézné a kevert alkoholos italokat.

 

A jogszabály végleges elfogadása után az élelmiszeriparnak három éve lesz az átállásra, kivéve a száznál kevesebb főt foglalkoztató, ötmillió eurónál kisebb forgalmú cégeket, amelyek öt évet kapnak a felkészülésre.