Út a jövőbe: fontos a gazdasági egyensúly
2010-11-03 08:03
Magyarország számára fontos a makrogazdasági egyensúly, de a hazai gazdaságot minél előbb növekedési pályára kell állítani - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön Budapesten, az "Út a jövőbe" című előadássorozat nyitó előadásán.

Parragh László korábban többször kijelentette, hogy nincs versenyképes adórendszerünk és a hibás gazdaságpolitikai döntések gátolják a fejlődést.

Az uniós forrásokból nagyobb részt kellene fordítani a gazdaságfejlesztésre, tartós munkahelyteremtésre, a foglalkoztatás bővítésére. A növekedésre kell koncentrálni, emelni szükséges a vissza nem térítendő támogatások arányát, úgy, ahogy ezt a szomszédos országok teszik.

 

Véleménye szerint olyan intézkedésekre lett volna igazából szükség, amelyek növelik a beruházási kedvet és pénzt adnak a beruházóknak. Erre azonban nem volt lehetőség.

Az elmúlt évben sikerült megteremteni a gazdasági egyensúlyt, azonban Magyarország felélte gazdasági tartalékait, aminek eredményeként jelenleg pang a gazdaság.

Parragh László csütörtöki előadásában kifejtette, hogy: az adószabályok módosítása, a Széchenyi-kártya kiterjesztése és az uniós források átcsoportosítása viszont megoldható, és ezek hozzák majd azokat az eredményeket, amelyeket a kormány elvár.

Parragh László hangoztatta: a makrogazdasági egyensúly, a gazdasági növekedés beindítása, és a szerkezeti reformok megkezdése párhuzamosan fontos feladatok, amelyeket szinte egyszerre kell teljesítenie. A jövő év elején hatályba lépő és már megvalósított adóváltozások növelik a magyar gazdaság versenyképességét - vélekedett az MKIK elnöke.