Trágyából energiát? Gáz lesz Szarvason
2010-07-19 11:11
Az ország legnagyobb biogázüzeme fog megépülni Szarvason. A beruházó Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. állami és uniós támogatás segítségével valósítja meg a projektet. A 4,2 megawatt teljesítményű erőmű 3,9 milliárd forintból épül fel, a tervek szerint nem egészen egy év alatt. Az építkezés alapkövét pénteken (2010. 07.16.) rakták le.

"Hazánk jelentős kiaknázatlan forrásokkal rendelkezik az alternatív energiaforrások terén" - mondta Bencsik János belgazdasági államtitkár az alapkőletételnél. Hozzáfűzte, hogy Magyarországnak a jelenlegi energiafüggősége miatt nemzetgazdasági érdeke a minél hatékonyabb energiafelhasználás.

A Békés megyei üzem évente nagyjából 132 ezer tonna alapanyagot - pulyka- és szarvasmarhaalmos trágyát, sertéshígtrágyát, sterilizált vágóhídi hulladékot - dolgoz majd fel, amivel évente 27.6 millió kilowattóra villamos energiát termelhet. Ez fedezi az üzem saját energiaszükségletét, plusz értékesíteni tudnak majd 15,3 millió kilowattóra energiát.

A német anyacég, az Aufwind Neue Energien GmbH ügyvezető igazgatója, Ferdinand Schmack elmondta, hogy hazájában egy hasonló kapacitású üzem alapanyaggal való ellátáshoz legalább 100-150 beszállító partnerről kell gondoskodni. Szarvas térségében viszont ezt legfeljebb 30 beszállító tudja biztosítani a nagyobb üzemi méretek miatt.