Tévedtek! Mégsem jó…
2010-11-03 08:00
Belebetegszik a magyar, de hol van erre gyógyír? A vállalkozások hatékony működtetése komoly erőfeszítéseket igényel, ez pedig súlyozottan értendő azokra az ágazatokra, ahol több cég van, mint kellene…

Mégsem olyan jó üzlet a patikabiznisz. Jelenleg több mint 2400 közforgalmú gyógyszertár működik Magyarországon, s becslések szerint ezek közel negyede, 5-600 patika tartozik hálózatokhoz, azaz több patikát működtető vállalkozásokhoz.

A gyógyszertár-hálózatokat működtető vállalkozások eddig mintegy 16 milliárd Ft-ot fektettek be a hazai patikák létrehozásába és működtetésébe. A szabad patikaalapítás következtében 2007-hez képest közel 400-500 gyógyszertárral több működik, mint az szükséges lenne.

A gyógyszertári vállalkozások csaknem 26 százaléka veszteséges, e vállalkozások összes vesztesége meghaladja a 6 milliárd forintot. (KSH mérlegadatok szerint már 2008-ban is kb. 650 gyógyszertári vállalkozás működött veszteségesen.)

A lakosság gyógyszertárhoz való hozzájutása elsősorban a nagyvárosokban lett egyszerűbb, míg a kistelepüléseké lényegében nem változott. Az új gyógyszertárak leginkább forgalmas helyeken létesültek.

 

A patikusok - főleg a láncon kívüliek - növekvő versennyel, csökkenő árréssel és növekvő költségekkel szembesülnek, ami sokaknál csőd közeli helyzetet idézett elő - olvasható a Gazdaságkutató Intézet Egészségügykutató Intézete (GKI-EKI) tanulmányában.

Mivel az árrés-csökkenés egybeesett a patikaalapítás liberalizációjával, ezért sokan a szabad  patikaalapítást teszik felelőssé a kialakult helyzetért. A tanulmány ennek okát a támogatási szintek visszanyesése, a generikus (és egyéb) készítmények árának csökkentése és a gazdasági válság miatt visszaeső lakossági kereslet együttes hatásában látja.

A gyógyszer-kiskereskedelem jövedelmezősége 2006-tól folyamatosan csökken. Az utóbbi négy évben jelentősen romlott.

A GKI-EKI kutatói szerint – ellentétben a Gyógyszerészeti Szövetség álláspontjával – félrevezető a nyereségcsökkenés, a növekvő költségek és a gazdasági helyzet romlása miatt a gyógyszertári tulajdonlást állítani a megoldás középpontjába. Ha az árréstömeg nem változik, akkor a csődök száma, különösen a gyógyszerész-tulajdonolt patikáknál, erőteljesen emelkedni fog, mivel kisebb a tőkepótlási képességük. Ez pedig ronthatja a lakossági gyógyszerellátást.

Sokkal biztonságosabb és számos előnnyel is járhat gyógyszertár-hálózathoz tartozni, mert alacsonyabb árakat tudnak elérni a beszerzési oldalon, és ebből több és nagyobb kedvezményt tudnak adni a lakosságnak.