Részajánlatokat is várnak a nagy beruházások
2011-05-09 09:15
Egyes vélemények szerint annak ellenére, hogy országosan több nagyobb beruházás is megvalósult az elmúlt időszakban, a helyi kisvállalkozóknak viszonylag kevés lehetőség jutott. Az egyik példaként felhozott Sárváron azonban határozottan visszautasítják ezeket az állításokat…

Nem tudom elfogadni ezeket a felvetéseket – mondja Kondora István, Sárvár polgármestere. – Nem csak az elmúlt években, hanem az elmúlt két évtizedben Sárváron mindig voltak olyan beruházások, amelyek megvalósításában a helyi vállalkozások is részt vehettek. Ennek csupán egy feltétele volt: a sikeres pályázat. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy voltak olyan programok, amelyekben nagyságrendjük miatt a helyi vállalkozások nem nagyon tudtak részt venni – teszi hozzá.

Az elkövetkezendő időszakban talán annyiban történik változás, hogy a közbeszerzési törvény módosítása miatt bizonyos esetekben a kis- és középvállalkozások előnyt élveznek. Ennek elősegítése miatt a sárvári önkormányzat intézkedései között több nagyobb beruházás részekre bontása is szerepel. Egy részajánlati kör meghatározásával a kisebb cégek például útfejlesztésre is pályázhatnak majd, ahol négy témában várnak ajánlatokat, de idén lehetőség nyílik árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás-megrendelésre is pályázni, az önkormányzat által kiírt közbeszerzési tendereken.