Rabszolgatartók Szolnok megyében!
2010-06-23 11:24
Háromszázmilliós adócsalással gyanúsítanak öt férfit, akik hét munkaerő-kölcsönzésre alapított cég felhasználásával mintegy 300 millió forinttal rövidítették meg az államot. Azt még szakértők vizsgálják, hogy 1800 alkalmazottjuknak mekkora kárt okoztak.

Szilágyi Roland őrnagy, a szolnoki Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozóhivatalának parancsnoka elmondása szerint Szolnok megyében sikerült felszámolni a csoportot, ennél többet azonban nem kívánt elárulni.  

A „modern rabszolgatartók", akik az eljárás eddigi adatai szerint 1800 nehéz körülmények között élő embernek az elvégzett munkájuk után megillető bérük alig több mint felét fizették csupán ki, miközben közel 300 millió forinttal az államot is megkárosították. A csoport tagjai nem voltak ismeretlenek a hatóságok előtt. Többségüket többször is büntették már zsarolásért, kábítószerrel való visszaélésért. A vámnyomozók adatai szerint az utóbbi két évben hét céget alapítottak Budapesten, papíron azonban valamennyit “strómanok” vezették. A fő tevékenységük szerint munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaságok ténylegesen Szolnokon és Szolnok környékén működtek.

Átlagosan egy év elteltével a cégeket „elaltatták". Nem számolták fel, nem vitték végelszámolásba, egyszerűen csak beszüntették a tevékenységüket. Amikor a vámnyomozók lecsaptak a csoportra, már csak három cég volt aktív. A cégek kiszolgáltatott embereket, tartós munkanélkülieket közvetítettek húsüzemekbe, illetve képesítést nem igénylő összeszerelői munkákra. Egy részüket szabályosan bejelentették, ám jóval alacsonyabb munkabért fizettek ki nekik. Megjegyzendő, hogy a dolgozóknak már eleve csak a részükre kialkudott 600 forintos órabér alig több mint felét, átlagosan 300-350 forintot fizettek. A később fantomizált közvetítőcégek könyvelésébe is kisebb összeget vezettek be, mint amennyiről a munkát biztosító cégekkel ténylegesen megállapodtak. Így a gyanúsítottak kettős adócsalást követtek el. Egyfelől csaltak az áfával, valamint a társasági nyereségadóval (ezekről többnyire nem is adtak részletes és pontos bevallást), másfelől a kikölcsönzött alkalmazottak bérével és járulékaival.

 

Szilágyi Roland szerint az államot megközelítőleg 300 millió forint kár érte, a munkavállalók kárának megállapításához viszont mélyreható szakértői vizsgálatokra van szükség. Az elmúlt napokban a csoportot felszámoló pénzügyőr nyomozók két budapesti és 13 szolnoki, illetve Szolnok környéki helyszínen tartottak rajtaütésszerű házkutatást. Cégiratokat és más üzleti dokumentumokat foglaltak le, valamint összesen mintegy 100 millió forint készpénzt. Zároltak továbbá számos bankszámlát is, azonban azt még nem tudják, hogy azokon összesen mennyi pénzt tartottak. Az öt gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője a VPOP rendkívüli sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy az ügynek további gyanúsítottjai is lesznek, sőt: valószínűsítette, hogy az államnak és a magánszemélyeknek okozott kár nagysága is nőhet.