Passzívházak építése
2010-07-14 07:03
Az építkezésen gondolkodók és az építkezéssel foglalkozók körében egyre többet hallani a passzívház létezéséről, holott sokan még azt se tudják, hogy egyáltalán mit is jelent ez a kifejezés. Ugyanakkor az Európai Unió elfogadott az év elején egy olyan határozatot, amely 2020-tól kötelezővé teszi (középületeknél 2018-tól, magánépítkezéseknél 2020-tól) az energiaszabvány szerinti építkezést. A tagállamok hatóságainak 8 év áll rendelkezésére, hogy megalkossák az energiaszabályok kidolgozását, és törvénybe iktatását.

Passzívháznak azt az épületet nevezik, amelyben a kívánt hőmérsékletet hőszigeteléssel, napenergiával, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből termelik. A kényelmes hőmérséklet biztosításának megoldása kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utántöltésével, vagy utánhűtésével történik, további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívházaknál nem kell káros anyagokat a levegőbe juttatni, ezért ezeken az épületeken nincs kémény, de nem fenyeget a gázrobbanás, gázszivárgás veszélye sem. Nincs szükség ablaknyitásra, mert folyamatosan friss és tiszta levegő van a helyiségekben. A szellőztetést hőcserés berendezés oldja meg. (Nem minden energiatakarékos és napelemmel működő épület kapja meg a passzívház elnevezést. Passzívháznak csak az az épület nevezhető, amelyik megkapja a darmstadti Passzivhaus-Institut hivatalos minősítését.)
A passzívház felé forduló érdeklődés legfőbb kiváltói a csillagászati energiaárak, de nem utolsó sorban a klímaváltozás elleni fellépés és a környezetgazdálkodási gondolkodás terjedése.


Az első passzívházat 1990-ben építették a németországi Darmstadtban. Ott is szabadalmaztatták az elgondolást, majd 1996-ban létrehozták - ugyancsak Darmstadban - a szabvány minősítéséért felelős Passzivhaus-Institution-t. A program rohamosan terjed Európában, főleg Ausztriában, Svájcban és a skandináv országokban népszerű.


Magyarországon 2009-ben adták át az első passzívházat a Pest megyei Szadán, amely megkapta a hivatalos minősítést, azóta pedig folyamatosan nő az érdeklődés hazánkban is a passzívházak iránt.