Nem kell új munkaerő
2011-02-23 09:02
Miközben a minisztérium 3000 új állást helyezett kilátásba, addig egy új kutatás tanúsága szerint a kisvállalkozások többsége nem tervez létszámbővítést. Vajon oldódik majd az ellentét?

A mikro-, kis- és középvállalkozások többsége nem kívánja bővíteni alkalmazottainak létszámát és  a munkaerő-felvételen gondolkodó társaságok is csak néhány fő foglalkoztatását valószínűsítik – derül ki a K&H Bank és a GfK Piackutató Intézet közös felméréséből, melynek eredményét február 17-én osztották meg az érdeklődőkkel.

 

A hétszáz vállalkozás bevonásával, tavaly decemberben végzett felmérés adatai azt mutatják, hogy a várakozásokkal ellentétben alig növekedett azoknak az aránya, kik 1-4 fővel tervezik növelni a dolgozói létszámot. A cégek mindössze öt százaléka tervez 4 főnél nagyobb munkaerő-felvételt, miközben majdnem 10 százalék azon vállalkozások aránya, melyek inkább a leépítés mellett döntenek. A megkérdezettek túlnyomó többsége (több mint 75%) a munkaerő stagnálásával számol.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a munkaerő-felvételi kedv növelésében nagy szerepet játszhat az az ötmilliárdos keretösszeggel számoló, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak meghirdetett munkahelyteremtő pályázat, mely a foglalkoztatás bővítését tűzte ki elsődleges céljául. A kiírt pályázat által várhatóan 2700-3000 új munkahely jöhet létre.