Ne essen a pályázatírók csapdájába!
2011-06-07 08:26
„Az Ön által benyújtott pályázat sajnos nem nyert!” Találkozott már ezzel a mondattal? Az alábbiakban azokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által tapasztalt leggyakrabban előforduló hibákat és hiányosságokat közöljük, melyek egy pályázat elkészítése közben merülhetnek fel. Ha a lenti alapelveket betartja, máris közelebb került az adott pályázati forrás elnyeréséhez.
  • Mindig a legfrissebb pályázati csomagot kell használni!

Sokszor előfordul, hogy kisebb-nagyobb módosításokat vezetnek be egy pályázati csomagban, azonban a pályázók ezt nem veszik figyelembe, így gyakran ütköznek bele abba a problémába, hogy  a hibás pályázat meghosszabbítja az elbírálási folyamatot, mert a pályázati csomagnak nem a legfrissebb verzióját ismerik és használják.  A pályázóknak érdemes mindig meggyőződni arról, hogy a legfrissebb útmutatóval, kitöltő programmal és mellékletmintákkal dolgoznak-e, illetve a közzétett kiegészítő információkat (Közlemény, Gyakran ismételt kérdések) is figyelembe vették-e a pályázat elkészítése közben.

  • Konzultáljon legalább egyszer pályázati szakértővel!

A pályázat benyújtása előtt érdemes szakértővel konzultálni, hiszen ha kérdése van, vagy bizonytalan egy többéves tapasztalattal rendelkező pályázatíró, vagy egy projektmenedzser szakszerű választ ad. Ez azért is fontos feladat, mert a pályázati előírások helytelen és/vagy félreértelmezéséből, egyes kizáró okok figyelmen kívül hagyásából, a jogszabályok hiányos ismeretéből adódóan előfordulhat, hogy a pályázók az adatlapot nem megfelelően töltik ki, vagy akár a pályázat beadására sem jogosultak.

 

 

  • Tartsa be a kitöltő program utasításait!

 

Egy pályázati anyag elkészítésekor gyakran fordulnak elő nyomtatási hibák, melyek a kitöltő program nem megfelelő használatából, hibás kitöltéséből adódnak. Fontos, hogy mindig az utasításoknak megfelelően dolgozzunk a programban, így a rendelkezésre álló segédanyagok helyes értelmezésével kiküszöbölhetők a hibák.

 

  • A pályázati anyag postára adását megelőzően célszerű ellenőrizni az adathordozó tartalmát és épségét!

 

Gyakran előforduló hibaforrás, hogy a pályázati adatlap kitöltését követően az adatlap CD-re mentése közben hiba lép fel, vagy az adatlapot nem az előírt módon, nem a megfelelő xdat kiterjesztésű fájlként csatolják, ezek azonban a pályázat elutasításához vezethetnek, ezért benyújtás előtt mindenképp ellenőrizze az adathordozó tartalmát és épségét!

  • Mindig ellenőrizze, hogy szerepel-e az aláírása a pályázaton!

A pályázók sokszor elfelejtik aláírni a beadott pályázatokat, ami szintén a pályázat elutasításához vezet, ezért a postára adást megelőzően ellenőrizzük, hogy aláírtuk-e a pályázatot.

  • Csatoljon minden mellékletet, és ellenőrizze azok érvényességét és hitelességét!

Az egyes pályázatoktól függően előírás lehet további dokumentumok csatolása is, melyekkel kapcsolatban az adott pályázati útmutató ad iránymutatásokat. Legtöbbször a kimaradó dokumentum hiánypótlás keretében pótlólag még beadható, de ez meghosszabbítja az elbírálási határidőt, vagy idő hiányában esetlegesen emiatt csúszunk el a forrás elnyerésétől. A benyújtandó mellékleteknél mindig ügyeljünk azok érvényességére és hitelességére is.

 

  • A határidők betartása elengedhetetlen feltétel!

 

A beadási határidők, illetve a hiánypótlási időszak pontos betartásának hiánya is sokszor okozhatja egy jó projekt támogatásának elvesztését, ezért mindig figyelje a határidőket! Gyakran előfordul, hogy módosítják az utolsó beadás dátumát, ezért érdemes figyelni az adott pályázathoz tartozó weboldalt.

  • Mindig hiteles forrásból tájékozódjon a pályázatokról!

 

A pályázatokkal kapcsolatos információkat mindig az NFÜ honlapján vagy az Új Széchenyi Terv oldalán nézze meg, mert előfordulhat, hogy az egyéb portálokon megjelent közlések nem teljes körűek, vagy nem aktuálisak.