Munkavállalás bejelentés nélkül – csak a jéghegy csúcsa?
2011-04-20 09:55
Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzési beszámolója szerint a tavalyi évben csaknem harmincezer munkavállalót foglalkoztattak feketén hazánkban, de valószínűsíthető, hogy ezek az adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik…

Csaknem 30.000 munkavállalót foglalkoztattak feketén tavaly Magyarországon, és bár hat százalékponttal csökkent a munkaszerződés vagy bejelentés nélkül dolgozók aránya, a munkaügyi jogsértéssel érintett létszám 27 százalékát teszik ki ezek a munkavállalók – olvasható az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 2010-es ellenőrzési beszámolójában.

Az OMMF munkaügyi ellenőrzései tavaly mintegy 25 ezer vállalkozót és 246 ezer munkavállalót érintettek. A beszámoló szerint a cégek ötvenhét százaléka és a dolgozók fele érintett volt valamilyen munkaügyi jogsértésben, melyek a 2009-es adatokhoz képest kedvező változást jelentenek: akkor a vizsgált munkáltatók 65, a munkavállalók 63 százaléka volt szabálytalan.

Az előző évek statisztikája szerint az építőiparban volt tapasztalható legnagyobb arányban a feketefoglalkoztatás, 2010-ben azonban jelentős átrendeződést tapasztalhattak a szakértők, ugyanis a nyomozási és biztonsági tevékenységet folytató cégeknél találtak a legtöbb szabálytalanságot. Az említett szektorban szinte minden harmadik munkavállalót feketén foglalkoztattak.

Az építőipar mellett a kereskedelmi vállalkozások esetében is pozitív változás volt tapasztalható, hiszen míg 2009-ben ebben az ágazatban derült fény a legtöbb illegálisan foglalkoztatott munkavállalóra, addig 2010-ben ez az eloszlás számottevően, mintegy ötven százalékkal zsugorodott. A 10 százalékról 5 százalékra visszaesett arány annál is inkább fontos, mivel az OMMF minden negyedik vizsgálatát a kereskedelmi ágazatban végezte.