Megszűnik a különadó – Vajon visszajár a befizetett előleg?
2009-11-29 11:41
Jövő év január elsejével megszűnik a társas vállalkozásokat érintő 4 százalékos különadó. De mi történik a már befizetett előlegekkel?

A különadót eddig a vállalkozások negyedévente fizették, az adott negyedévet követő hónap 20. napjáig. Az utolsó negyedév viszont kivétel volt: ennek adóelőlegét december 20-ig kellett az eddigi szabályok szerint befizetni, és kiegészíteni az adó várható éves összegére.

A negyedévente fizetendő előleget minden évben a május 31-ig esedékes éves bevallások döntötték el, tehát a 2009. májusi beszolgáltatott adatok alapján a vállalkozások adófolyószámláján már 2010-re is megjelentek a negyedéves előlegek kötelezettségei. Mivel 2010-ben már nem lesz különadó, ezért jelenleg az előlegkötelezettségek jogosultság nélkül függenek az APEH-nél.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) gazdasági tanácsadó cég hírei szerint az adóhatóság saját hatáskörben fog intézkedni, és eltörli a kötelezettséget legkésőbb 2010 januárjában. Ez azonban nem fogja érinteni a naptári évtől eltérő üzleti évvel dolgozó cégeket. Számukra az új szabályzás a 2010-es adóévükkel kezdődik, ami kedvezőtlenebb konstrukció, mint az adó-és üzleti évüket egybevágóan kezelő vállalatok esetében.