Másfélszeresére nőtt a felszámolások száma Fejér megyében
2010-03-24 09:07
A gazdasági válság kezdete óta Fejér megyében mintegy másfélszeresére nőtt a felszámolások száma, ugyanakkor nem csökkent a vállalkozás-alapítási kedv – mondta a megyei bíróság kollégium vezetőhelyettese.

Tavaly a 2008. évinél 21 %-kal több, 1136 felszámolási kérelem érkezett, az idei év elején pedig 974 felszámolási ügy volt folyamatban a Fejér Megyei Bíróságon – adta közre Gelencsér Józsefné vezetőhelyettes. A legtöbb felszámolási eljárást a kis- és családi vállalkozások ellen indítottak. Főleg a kifizetetlen köz- és pénzintézeti tartozások és az üzleti partnerekkel szembeni kifizetetlen számlák miatt (ami többnyire a körbetartozások elterjedtsége következtében állt elő) került sor a felszámolásokra.

A felszámolás alá került cégeknek az esetek többségében nincs vagyona, illetve csak kint lévő követelései vannak más cégekkel szemben.

Tovább nőtt a maguk ellen végelszámolást kérő cégek száma is. Itt is döntő többségben a néhány főt foglalkoztató kisvállalkozások kerültek végelszámolás alá. A nagyobb cégek pedig általában fiókvállalatainak összevonása miatt kérik az eljárást.

A gazdasági válság hatásának ellenére nem csökkent a cégalapítások száma. Havonta 800-900 új vállalkozás létrehozásának bejegyzését kérik a Fejér Megyei Bíróságtól.