Lesújtanak a kartellezőkre!
2010-11-16 08:08
Míg 2007-ben és 2008-ban összesen mintegy 3,050 milliárd forint bírságot kellett kiróni a tisztességtelen piaci magatartást követő cégekre, addig 2009 és 2010 eddig eltelt időszakában együttvéve 13,7 milliárdot. Csak az idén, háromnegyed év alatt 7,764 milliárd forint volt a kiszabott pénzbüntetések összege.

A Gazdasági Versenyhivatal  (GVH) egyre erőteljesebben lép fel a kartellezőkkel szemben. A kartellezésről szóló 2009-es éves összesített jelentést a napokban nyújtják be az Országgyűlésnek.

A legtöbbször, az eseteknek körülbelül a felében, a fogyasztó tisztességtelen befolyásolásáért szabják ki a bírságot, ritkábban az erőfölénnyel való visszaélésért és kartellezésért, ám ez utóbbi vonja maga után a legkeményebb elmarasztalásokat. Tavaly például az 5,95 milliárd forint bírságból 5 milliárdra rúgott a hét kartellezőre kirótt bírság, s az idén is a csaknem 8 milliárdos összes büntetésből hétmilliárd a kartellezőkre esik.

 

Legutóbb kartellben való szövetkezés miatt több mint kétmilliárd forint bírsággal büntetettek 16 hazai gabona-feldolgozót. Ez az alapvető élelmiszereket, például a búzalisztet is érintette - mondta Szántó Tibor, a hivatal tanácsának tagja. A Gazdasági Versenyhivatal szerint a kartelezéssel elsősorban a pékségeknek és a kiskereskedéseknek okoztak kárt. A kartellezési gyanú nem csak a malmok, de a közlekedési vállalatok esetében is felmerült, csakúgy mint a termőföld és ingatlan-értékbecslések területén. A legtöbb csalás és visszaélés többsége kiderítetlen marad, mindenesetre már a felvetődött gyanú és a kiszabott bírságok nagysága is a jelenség fontosságára figyelmeztet, mely nagyobb körültekintést, óvatosságot követel a piac résztvevőitől.