Küzdelem a lánctartozások ellen
2011-02-02 11:08
A lánctartozások elleni harcban, úgy tűnik, hazánk egy lépéssel az unió előtt jár, ugyanis az EU az általános fizetési határidőket még csak most készül szabályozni. Magyarországon már 2010 szeptembere óta életbe léptek bizonyos rendelkezések, melyek szigorúbb szankciókkal küzdenek a probléma ellen.

A lánctartozások felszámolására az unió maximum 30 napos általános fizetési határidőt írna elő a hatóságok és 60 naposat a vállalkozások beszerzéseire. A késve fizető megrendelőknek pedig a késedelmi kamaton felül minimum 40 eurós átalányt is kellene fizetniük – értesült a Figyelőnet.

Hazánkban tavaly szeptembere óta a közbeszerzésekben általános fizetési határidőnek 15 napot, uniós finanszírozású pályázatoknál pedig 45 napot ír elő, továbbá  az alvállalkozók elsőbbséget élveznek a kifizetések tekintetében.

 

 

Az uniós irányelv-módosítás sokkal szigorúbb szankciókhoz folyamodik, hiszen a bevezetésre váró rendelkezés szerint a késedelmi kamat külön felszólítás nélkül is esedékessé válna, illetve egy minimum 40 eurós átalánydíjas összeget is követelnének a tartozóktól a behajtási költségek fedezésére.

Annak ellenére, hogy az Európai Tanács elfogadta a módosítás pontjait, még nem tudni, pontosan mikor lép életbe. A kihirdetést követően hazánknak egy éve marad arra, hogy a rendelkezéseket beépítse a hazai jogba.