Külföldi piac menti meg a magyar kisvállalkozókat?
2010-04-08 07:01
Kis- és középvállalkozói (Kkv.) együttműködési munkacsoport létrehozásáról döntött a Magyar–Szlovák Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság-közölte a Nemzetközi Fejlesztési Gazdasági Minisztérium.

A márciusvégi találkozón,  - mely a bizottság ötödik ülése volt – áttekintették a kétoldalú gazdasági kapcsolatok helyzetét és fejlesztési lehetőségeit és értékelték az eddigi eredményeket. Az adatok szerint háromszorosára nőtt a magyar–szlovák kétoldalú áruforgalmi érték 2004 és 2008 között. 2008-ban elérte a 6 milliárd eurót.

Magyarország külkereskedelmi partnerországainak rangsorában Szlovákia 4,6%-os részesedéssel a hatodik helyen áll, Magyarország pedig 5,8%-os részesedéssel Szlovákia negyedik legjelentősebb külkereskedelmi partnere.

A megbeszélésen megállapították, hogy a Magyar–Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 elnevezésű közös projekt megvalósítása sikeresen halad: az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott keretből tavaly 106 pályázat számára összesen 45 millió EU-t ítélt meg a Közös Monitoring Bizottság. A második ütem pályázataira összesen 270 közös pályázat érkezett be, melynek értékelése jelenleg is zajlik. Várhatóan 2010 első felében hoznak döntést.