Kell-e biomassza-erőmű Miskolcra?
2010-08-26 11:56
A biomassza égető nem szennyez, nem káros - közölte Méhn Imre, a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Ugyanis a Miskolcon tervezett biomassza égetőt többen támadják a vélhető károsanyag-kibocsátás miatt. A beruházással viszont közel egymillió köbméter földgáz váltható ki, mely az év 120 napját kitevő fűtési szezonban ad el hőt a távfűtésnek.

A napokban jelentették be, hogy három megawatt kapacitású, fa aprítékkal működő biomassza-erőmű építését tervezi Miskolcon a Bioenergia-Miskolc Szolgáltató Kft. A zöldmezős beruházás előreláthatólag 780 millió forintba fog kerülni, és a tervek szerint jövőre fogják átadni.Többek között a beruházás költségmegosztása is vitát váltott ki, ugyanis a pénz nagy részét a miskolci önkormányzat uniós támogatásból (KEOP) Környezet és Energia Operatív Program pályázat révén kívánja előteremteni, ugyanakkor csak 25 százalékos részesedést kap a vállalkozásból, 75 százalékot pedig átengedett egy magánbefektetőnek. Ezt a konstrukciót többen előnytelennek találják a város részéről.

Az erőmű - vagy inkább óriási kazán - évente négyezer tonna fa apríték felhasználásával állítaná elő a hőenergiát, amelyet távfűtéses lakások használhatnak fel. A kazán működéséhez szükséges alapanyagot a Miskolc Városgazda Kft.-től, az AVE Kft.-től, illetve a környékbeli erdőtulajdonosoktól kívánják beszerezni, mégpedig erdőgazdasági hulladék formájában, nem pedig úgy, hogy kivágják a közeli erdőket. Ez javíthatná a térség erdőterülettel rendelkező magánembereinek és kisvállalkozóinak anyagi helyzetét, valamint csökkentené a függőséget a külföldről érkező földgáztól.