Jövőre 12 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma
2010-01-04 16:16
„Az idei 70 ezres csökkenés után jövőre 12 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma, ami gyakorlatilag stagnálást jelent.”
- hangzott el a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös budapesti tájékoztatóján.

A december 22-i megbeszélésen Dr. Székely Judit, az SZMM szakállamtitkára elmondta, hogy az üzleti szférában az idei 70 ezres létszámcsökkenés lényegesen nagyobb arányú lett volna - 100 ezer fővel több embert érintett volna - az állami munkahelymegőrző programok nélkül.

„Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az MKIK szeptember-októberben végzett közös konjunktúra felmérésében szereplő 7.151 gazdasági szervezet több mint kétharmada jövőre változatlan foglalkoztatotti létszámmal számol.” – jelentette ki a szakállamtitkár a tájékoztatón.

A budapesti tájékoztatón elhangzott, hogy a munkahelymegőrző támogatásokra 2009-ben Magyarország belső forrásból közel 20 milliárd forintot költött, amihez az Európai Unió 4+1-es munkahelymegőrző akciója hozzáadódott. A két forrásból összesen 32,5 milliárd forint került a program kaszájába eddig, ennyit lehet szétosztani 2010 december végéig. (Az összeg 2009-re és 2010-re összevontan érvényes.) Ebből az összegből 2,5 milliárd forint kerül a hazai mikrovállalatokhoz, 20 milliárd forint a kkv szektort illeti, és 10 milliárd jut el a nagyvállalatokhoz.

 

 Dr. Székely Judit, SzMM szakállamtitkár