Jelentős az érdeklődés a Széchenyi Kártya iránt
2010-09-24 08:39
Ismét jelentős az érdeklődés a Széchenyi Kártya iránt, ami azt jelzi: a kis- és középvállalkozások hitelhez jutása szempontjából életszerű, nem "íróasztalnál kitalált" programról van szó - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Debrecenben, egy gazdasági fórumon. Emlékeztetett rá, hogy a válság kezdete óta több mint 1000 milliárd forint "ment ki a piacról", főként a kis- és középvállalkozásoktól.

Parragh László nemes célnak nevezte a kormány egymillió új munkahely teremtésére irányuló szándékát, mint ahogy ambiciózusnak a gazdasági terveit, de megjegyezte: egyik sem megy a kis- és középvállalkozások nélkül.

Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot koordináló KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója a fórumon elmondta:

Az országban ténylegesen működő 600 ezer vállalkozás közül 185 ezren igényeltek eddig Széchenyi Kártyát.

 

Az elmúlt időszakban Debrecen környékén 906 vállalkozás közel 7 milliárd forint hitelt igényelt Széchenyi Kártyára, amit Krisán László a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója „pénzügyi hungaricumnak” nevezett.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke üdvözölte, hogy - most először - a gazdaság fejlesztése a kormány fő célja. Az üzletember ugyanakkor stratégiai problémának nevezte, hogy a magyar gazdaság 40 százalékát jelenleg külföldi hitel finanszírozza. Hozzátette, hogy a magyar gazdaság felemelkedéséhez 1,5 millió termelő emberre van szükség.