Javul a szállásadók helyzete
2010-07-14 07:00
A Nyugat-Dunántúl idegenforgalma továbbra is javuló tendenciát mutat: az egész régióban emelkedik az üdülőhelyek népszerűsége, de leginkább Zala Megye látogatottsága ugrott meg: a régióba utazó turisták 38 százaléka kereste fel az itteni szálláshelyeket. Zalában a nyaralók többsége magyar, míg a külföldiek számára Győr-Moson-Sopron volt a legvonzóbb.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint idén május végéig összesen 1 416 ezer éjszakára 469 ezer ember kereste fel a nyugat-dunántúli kereskedelmi szálláshelyeket, ami 5,1, illetve 9,7%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedés lényegesen magasabb, mint az országos átlag (ami 1,5 illetve 2,5 százalék).

A Nyugat-Dunántúlra érkező vendégek a jelentés szerint átlagosan három éjszakára maradtak a szálláshelyükön, ez egy kevéssel (0,6-el) hosszabb idő az országosnál. A turisták 38,0%-a Zala, 31,7%-a Győr- Moson-Sopron, 30,3%-a pedig Vas megyét választotta célpontul.

 A vendégek és vendégéjszakák számának változása
2010. január–május (előző év azonos időszaka = 100,0)A KSH adatai szerint a legtöbben - 73 ezren - Hévíz szálláshelyeit keresték fel, ahol 349 ezer  éjszakát töltöttek el. A kiemelt települések forgalma az első öt hónapban számottevően bővült, a legnagyobb, közel egynegyedes, illetve több mint  egyötödös növekedést Bükön és Sopronban regisztrálták.