Ismét változik a cafeteria rendszere
2010-11-10 10:57
Az Országgyűlésnek október közepén benyújtott javaslat szerint a kormány az egyes jövedelmek adóterhelésének egységesítése érdekében új alapokra helyezi a természetbeni juttatásokat.

Az Országgyűlésnek október közepén benyújtott javaslat szerint a kormány az egyes jövedelmek adóterhelésének egységesítése érdekében új alapokra helyezi a természetbeni juttatásokat.  A tervek szerint 2011-től kevesebb adó és több fajta kedvezményes adózású juttatás várhatja azokat a munkáltatókat, akik 2011-ben is szeretnék igénybe venni a cafeteria rendszer előnyeit, valamint jön a megújulási kártya, ami elektronikus alapokra helyezi a cafeteriát. A természetbeni juttatás, mint adójogi kategória eltűnik, a nem pénzben történő juttatások után pedig ugyanúgy kell adózni és járulékot fizetni, mint a bér után, mivel az összevont adóalap részeként kezelik majd.

 

A tervek szerint a kedvezményezett béren kívüli juttatások után a munkáltató fizet személyi jövedelemadót, de más közteher (járulék-, eho-) kötelezettség nem terheli. Ebbe a kategóriába tartozik majd az üdülési csekk, az üdülési szolgáltatás, étkeztetés formájában juttatott bevétel, a nyugdíj-előtakarékossági és önkéntes pénztári támogatások, az internethasználat juttatása, és új elemként a megújulási kártyaszámlára történő munkáltatói hozzájárulás. Vita tárgya, hogy a munkáltatóknak adott vagy megtérített utazási bérlet, valamint az iskolakezdési támogatás benne marad-e a kedvezményes körben, de a jelenlegi törvényjavaslat szerinti változások törvénybe iktatásáig, a jövő évig hátralévő rövid idő ellenére is még hosszú az út.  Az eddigi huszonöt százalékos adóteher helyett az előbb felsorolt juttatásokra a törvényjavaslat szerint a munkáltató által fizetendő 16 % adóteher várható, melyet a juttatás értékének 1,19-szerese után kell megállapítani, tehát az adó mértéke így 19,04 % -ra csökken.

Fontos kiemelni a megújulási kártyát mint újdonságot, amely olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz lesz, amelyre a munkáltató utalhat pénzt, és az alkalmazott a rendszerhez csatlakozó szolgáltatóknál levásárolhatja a kártyán levő összeget. A kártya elsődleges prioritása a belföldi turizmus és gyógyturizmus erősítése lenne, de más szolgáltatások is szerepelnek az elképzelések közt, amelyről külön kormányrendeleti szabályozás készül.