Hatékonyabb kereskedelmi fejlesztést
2010-05-20 08:16
„Lényegesen hatékonyabb kereskedelmi fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a magyar vállalkozók lépést tudjanak tartani versenytársaikkal a külpiacon” - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A magyar és az ukrán nemzeti kamara Kijevben tárgyalt, mely találkozó – Parragh László elmondása szerint – hasznos és tanulságos volt. Parragh László elmondta azt is, hogy a két országnak földrajzi helyzetéből adódóan is megnőtt a lehetősége az együttműködésre, hiszen bővült az ukrán ipari termelés és az export is erőteljes növekedésnek indult.

A tárgyalás során szóba került a két határon átnyúló együttműködés lehetősége, amire jelentős uniós forrásokat lehetne felhasználni. Például a két határon átnyúló ipari park kialakítására.

 
 

A különleges gazdasági övezet működtetésére a Magyar-Ukrán Vegyes Kamara szervezésében mindkét ország könyvelőinek szerveznek képzést a gazdasági együttműködést érintő előírásokról. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a magyar vállalkozók szempontjából, ugyanis a szlovák és a lengyel vállalkozások hihetetlen aktívak Ukrajnában, ami annak köszönhető, hogy Szlovákiában és Lengyelországban jobb a költségvetési helyzet, így lényegesen több forrást kapnak a külpiacra való bejutás céljára. Ez megmutatkozik abban is, hogy a lengyel és szlovák vállalkozók jelentősen növelni tudták exportjukat az ukrán piacon – tette hozzá Parragh László.