Felköthetjük a gatyánkat: Újabb válság közeleg
2011-08-12 07:20
Sajnos a jóslat valóra vált, így a svájci frank árfolyama átlépte a 250 forintos lélektani határt, és ami még rosszabb, kiszámíthatatlan, meddig erősödik tovább. Itt már jóval több a tét, mint a devizahitelesek ellehetetlenülésének problémája, a tét immár az egész magyar gazdaság.

Az EU teljes adósságállománya mára csaknem eléri GDP-jének 80 százalékát, s ezt valamikor törleszteni kell, méghozzá a polgárok és cégek adójából. Az eurózóna bajaival együtt ez már elég ahhoz, hogy a befektetői hisztéria alakuljon ki.  Hasonló helyzet alakult ki a tengerentúlon is, ahol az amerikai államadósság és deficit elképesztő magasságokba ugrott. Mindezek mellet hatalmas problémát okoz, hogy a gazdasági növekedés megtorpant,  hiányzik az a húzóerő, amely a gyors fellendüléshez szükséges. A frank elképesztő tempójú erősödése is erőteljes jelzés, hogy a világgazdaság egészét fenyegető gazdasági krízis még nem ért véget. A pénzpiacok hisztérikus viselkedése csupán kifejeződése a jövőbeni kilátásokkal kapcsolatos, növekvő bizonytalanságnak és aggodalomnak. Egy újabb válság hosszú évekre visszavethet minket, évtizedekre ható következményekkel.

 

A legtöbb gazdasági szakember elhibázottnak tartja a válság kezelésére tett eddigi lépéseket, így a horribilis összegű mentőcsomagokat, amelyek a recesszió enyhítését szolgálták csak elodázták a problémát, de a dominó nemsokára eldől. A kritikusok szerint azzal, hogy a kormányok tömegesen beavatkoztak bankok és vállalatok megmentésére, a visszaesés mértékének csökkentésére, nem oldották meg a problémákat, csak felületi kezelést nyújtottak és inkább vállalták a későbbi bizonytalanságot az azonnali bukás helyett. A válságkezeléssel nagy kockázatot is vállaltak, hiszen megakadályozták a szükséges tisztulást a pénzügyi szférában, így az a válságot okozó tényezőket részben tovább hurcolja, másrészt olyan anyagi terheket vállaltak, amelyeket hosszú ideig nyögniük kell, s amelyek éppen a kibontakozást lassítják. Szakértők szerint jobb lett volna bedőlni hagyni mindazokat, akiknek be kell dőlniük,így a visszaesés mélyebb lett volna, de a kilábalás is tisztább lappal indulva gyorsabb és stabilabb lehetett volna.

A helyzet tehát sokkal fenyegetőbb annál, mint első látásra gondolnánk, és ez országunkat hatványozottan érinti. Nyitott és exportorientált ország lévén ki vagyunk szolgáltatva a nemzetközi konjunktúra alakulásának, és ami tovább nehezíti helyzetünket, hogy az energiahordozókban és nyersanyagokban behozatalra szorulunk, így ha a partnereinknél lassul a gazdaság, azonnal megérezzük mi is. További probléma és kockázat Magyarországon, hogy a lakosság, a cégek, és az önkormányzatok is főleg svájci frankban adósodtak el, és ennek hatása a hitelező bankokat is egyre jobban érinti, mivel a hitelek fedezetéül ők is frankban vállaltak kötelezettségeket. Itt már nem csak az érintettek egy rétege számára kell átmeneti megoldást kínálni, hanem valamennyi súlyos tényezőt figyelembe véve kell kidolgozni egy koncepciót.