Erősödő forint, gyengülő infláció?
2010-12-22 15:26
Várhatóan a következő félévben a forint erősödésére lehet számítani. Ennek okát a piaci elemzők a jövő év elején hatályba lépő szja enyhítésében és a minimálbérek emelkedésében látják.

A közelmúlt hullámzó tendenciáját követően a forint ma 275-277 között stagnál. A Commerzbank elemzői úgy vélik, hogy a kamatemelések és a válságadók következtében most talán megáll a gyengülés. Bár egyes becslések szerint jövőre 270-280 forint között ingázik majd az euróhoz képest.  Biztosabbat csak az év végi adatok alapján lehet majd tudni, valamint februárban az új reformcsomag megjelenése is befolyásolhatja majd a számokat.

A jegybank kamatemelési ciklusa váratóan februárig folytatódik, és a mostani 5,75 százalékról várhatóan 6% fölé emelik majd az alapkamatot.

A fogyasztói árindex a KSH adatai szerint a novemberi 4% körüli értéken marad, de a Napi Gazdaság elemzői szerint az új év első hónapjaiban a 3,8-4%-os infláció miatt a drágulás üteme jelentősen lelassulhat. A legderülátóbb elemzések szerint az infláció üteme június elejére akár 3,5 %-ra is csökkenhet, de valószínűbb, hogy ezt az értéket csak a 2011. év vége felé közelíti majd meg.


A HVG elemzői azonban egyelőre óvatosságra intenek. Teljes képet és biztos információkat majd csak az év legvégén megjelenő adatokból lehet mondani, bár ha a korábbi lépések nem is, az adócsökkentés valószínűleg megteszi majd a hatását.

A munkaerőpiacon lassan javuló munkanélküliségi arányra számítanak a következő évben, mert a feldolgozóipar komolyabb keresletbővülésre számíthat. A számok lassú növekedésének oka, hogy a következő reformcsomagtól a közszféra komoly leépítését várják. A második félév elejére pár tized százalékpontos növekedést várnak a munkanélküliségi rátától.

A reformcsomagról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából 600 milliárdos megtakarítást terveznek, és  a munkaerő-piaci alapot és a gyógyszer-kasszát is megreformálnák.