Épül az építőipar!
2010-07-13 12:08
Egyes előrejelzések szerint a magyar építőipar helyzete egyre jobb és valószínűleg előbb túljut a válságon mint Nyugat-Európa. Ezt a megállapítást az Euroconstruct építőipari kutatóintézet felmérésére alapozzák, mely szerint idén és jövőre a közép-kelet európai régió építési teljesítménye rohamosan növekszik majd, ellentétben több uniós országgal, ahol idén még csökkenés, jövőre pedig kisebb mint 1 százalékos javulás várható mindössze.

A 19 európai országot tömörítő Euroconstruct építőipari kutatóintézet évente kétszer méri fel az építőipar helyzetét és készít erről előrejelzést. A legutóbbi vizsgálat szerint, melyet egy dublini konferencián tettek közre egyértelmű, hogy Európa építőipara keleti és nyugati régióra vált szét.

 

A 19 tagból 15 várhatóan csak 2012-től lesz képes kilábalni a válságból. Biztató jel, hogy ezzel szemben a cseh, lengyel, szlovák és magyar építőipar egyre erősödik, hiszen a kutatás szerint idén csaknem 4, jövőre majdnem 10 százalékkal bővülhet a közép-kelet-európai országok építési teljesítménye. Ezekkel az adatokkal szemben a nyugati régió teljesítménye idén várhatóan 4,4 százalékkal csökken majd és jövőre is mindössze 0,6 százalékkal növekszik. Az Euroconstruct becslése szerint hazánkban a múlt évi 9,4 százalékos visszaesés után idén csaknem 3, jövőre pedig 5,3 százalékos növekedés várható.

A közép- és kelet-európai régió építőiparának ilyen nagy arányú erősödését elsősorban az uniós támogatásokból megvalósult közlekedési, környezetvédelmi és energetikai beruházásokkal magyarázzák a kutatók, hiszen ezek összessége nagymértékben hozzájárult a válságból való gördülékeny kilábaláshoz.