Ellenőrzött építőipar
2010-07-28 07:12
Idén január 1-ét követően csak azok az építőipari vállalkozások végezhetnek kivitelezői tevékenységet, melyek regisztrációs kötelezettségüknek eleget tettek. A kötelezettség bevezetésének egyik oka a tisztességes piaci magatartás elősegítése és a szabálytalanságok megfelelő szankcionálása. Több lehetőség is volt arra, hogy a vállalkozás felvételt nyerjen a nyilvántartásba: egyrészről elektronikusan, másrészről pedig személyesen, az iparkamarák ügyfélszolgálatán keresztül is lehetett igényelni.

Mint ahogy azt korábbi cikkünkben közzétettük, a hatóságok a regisztráció és nyilvántartásba vétel tényét ellenőrizni is fogják. A megyei kamarák júniustól kezdve ezt folyamatosan meg is teszik, és ahol szabálytalanságot észlelnek, ott szankcionálnak.

A leggyakoribb hiányosság a jogszabály nem megfelelő értelmezéséből adódik, ugyanis a regisztráció során csupán az alkalmazottakra térnek ki, az egyéni vállalkozó és cégvezető tagsági viszonyára nem. Hibaként felmerül még, hogy nem minden esetben azt a tevékenységet végzi a cég, mint ami a vállalkozói igazolványban vagy társasági szerződésben rögzítve van. Az első ellenőrzés alkalmával a vállalkozások 15 napos hiánypótlási idővel élhetnek, és eddig ennek a vállalkozások maradéktalanul eleget is tettek.