Egy jó könyvelő mindent megold?
2011-03-10 08:27
Egy kisvállalkozók körében végzett felmérésből kiderül, hogy a vezetők jellemzően nem jártasak a pénzügyek területén, így könyvelőjüket tekintik a leghitelesebb forrásnak a banki ügyekkel kapcsolatban is.

A kisvállalkozások vezetői jellemzően nem jártasak a pénzügyek területén, így könyvelőjüket tekintik a leghitelesebb forrásnak a banki kérdésekkel kapcsolatban is – derült ki a Budapest Bank felméréséből, melyet 350 könyvelő, adószakértő bevonásával készített saját és partnerei pénzügyi szokásairól.

A felmérésből kiderült, hogy a kisvállalkozások mintegy 68 százaléka elsődleges információforrásnak a könyvelőjét tekinti, tőle vár bankügyeivel kapcsolatba tanácsot, de az sem ritka, hogy a könyvelőiroda látja el a cég összes pénzügyi feladatát.

"A könyvelő igen nagy befolyással bír ügyfelei anyagi ügyletei felett. A szoros bizalmi kapcsolat kialakulása miatt a cégek maximálisan hisznek neki, akár bankot is váltanak, ha azt tanácsolja. Partnereiknek főként saját tapasztalatuk alapján ajánlanak bankot, vagy akár konkrét számlacsomagot. Most kifejezetten a könyvelők számára alakítottunk ki egy konstrukciót, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá tegyük saját, illetve klienseik pénzügyeinek kezelését." – mondta Erdei Zsuzsa, a bank mikro-szegmensének vezetője.

 

A kutatásból kitűnik, hogy a banki szolgáltatások választásánál a könyvelők igen körültekintően járnak el, melynek során három kulcsfontosságú tényezőt vizsgálnak: a számlavezetés díját, az elektronikus átutalások költségét és az internetbank havidíját. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a Budapest Bank új számlacsomagot mutatott be, kifejezetten az ő számukra, külön figyelmet szentelve az elektronikus ügyintézés kondícióira. Magyarországon jelenleg több mint 60 ezer regisztrált mérlegképes könyvelő dolgozik, közülük csaknem 87 százalék használ rendszeresen internetbankot.

Az e-Könyvelő csomag számtalan előnyt sűrít magába, mely megkönnyíti a mindennapi munkavégzést:

  • forint- és deviza átutalások, eseti, állandó, vagy csoportos átutalás, saját számlák közötti átvezetések, partnerlista megadásának lehetősége,
  • forint átutalási megbízás esetében Önnek lehetősége van egyidejűleg több utalás jóváhagyására egyetlen jelszó megadásával. Nem kell tehát külön egyesével újrakezdenie a folyamatot, hanem egyszerre rögzíthet több újabb megbízást.
  • számlainformáció lekérdezése a nap bármely szakában, a korábbi időszakok számlakivonatainak megtekintése,
  • bankkártya-beállítások kezelése: kártya aktiválása, felfüggesztése, napi vásárlási és készpénz-felvételi limit beállítása.

Mindezen túl a számlacsomaggal

  • 24 hónapig díjmentes utalhat meghatározott NAV költségvetési célszámlákra
  • kedvező havi csomagdíjjal számolhat
  • elektronikusan indított tranzakciók esetében a bankon belüli eseti forintátutalások díjmentesek
  • havidíj-mentes Internetbank szolgáltatást vehet igénybe
  • díjmentesen juthat Budapest Vállalati Maestro bankkártyához.

A felmérésnek köszönhetően nem csak az új számlacsomag került bevezetésre, de a bakszámlakivonatok is lényegesen átalakultak. Mind a papíralapú, mind a nyomtatható elektronikus kivonatok áttekinthetőbb formát kaptak, melyeken a főbb számadatok jól láthatóan, kiemelve szerepelnek, helyet hagyva a könyvelői jegyzeteknek, megjegyzéseknek is.