Áruházlánc a magyar áruk védelmében
2010-03-04 08:08
„A világválságból való kilábalásból az élelmiszer termelés és az energia olcsóbb előállítása adja meg a kivezető utat: Magyarország mindkét területen jó adottságokkal rendelkezik, e javakkal megfelelően sáfárkodva tehát lehet esélye a gazdaság felemelkedésére."

"A jó minőségű hazai agrártermékek forgalmazásának élénkítéséhez éppen az idei Széchenyi Év jegyében azonban szükség van önálló áruházláncra.” - nyilatkozta Tamás Károly a Kiváló Áruk Áruháza Zrt elnöke az Óbudán nyíló Kiváló Magyar Áruk Áruháza megnyitása kapcsán. (Forrás MTI)

Az elkövetkező öt évben további kereskedelmi egység nyitását tervezik, helyet adva a jó minőségű magyar termékek, hungarikumok szélesebb körű fogalmazásának, ezzel elősegítve a termelői háttér megerősödését. „A nagy külföldi áruházláncok terjeszkedése, üzletpolitikája miatt a jó minőségű hazai élelmiszerek mindinkább kiszorulnak a hazai és az exportpiacról. Ez pedig a gazdák tömeges tönkremenetelét, vállalkozások ellehetetlenülését, a vidék eltartóképességének gyengülését, nyomában a szociális feszültségek erősödését vonja maga után.” – jelentette ki Tamás Károly. A Zrt elnöke elmondta, hogy a nálunk megtelepedett multinacionális cégek üzleti megfontolásból sokszor eleve megnehezítik a hazai termékek piacra jutását, ami hátrányos helyzetbe hozza a hazai vállalkozásokat. Ennek megváltoztatása érdekében határozta el több, a témában érdekelt vállalkozó az új áruházlánc kiépítését.


„A Kiváló Magyar Áruk Áruházlánc üzleteiben az agrártárca szakzsűrije által kiemelkedően jó minőségűnek ítélt hazai élelmiszerek mellett más cikkek is megtalálhatóak lesznek. Közel félezer Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel ellátott termék szerepel: sajtok, konzervek, húsok, tészták, biotermékek és italok. Az új hazai áruházak hátterében a termelés, a felvásárlás, a feldolgozás és az értékesítés áttekinthetőbbé válása, a gazdák érdekeit szem előtt tartva a cél.”


A szakember hangsúlyozta, hogy az alacsony felvásárlási árak miatt a terméket előállító vállalkozók eddig nagyon rosszul jártak. A láncolat többi szereplője viszont többszörös hasznot könyvelhet el. Tamás Károly elmondta, hogy az új, magyar üzletlánc csatlakozhatna a szociális ellátási programhoz, ha ugyanis a szociális segélyek 50 százalékát élelmiszerjegyben adnák oda a jogosultaknak, akkor azokat a Kiváló Magyar Áruk Áruházában be lehetne váltani. Mindehhez persze jogszabályi háttér megváltoztatására, társadalmi összefogásra is szükség van.