Alacsony szinten áll a magyar export
2010-03-22 12:00
Két évig tartó projekt eredményét publikálta az ITD Vállalkozásfejlesztési Igazgatósága, amiből kiderül, hogy a magyar kis- és középvállalkozások elenyésző hányada exportál külföldre.

Az ITD 2064 exportőr kkv-t vizsgált, ami a külföldre szállító, magyar tulajdonú kis- és középvállalatok csoportjának nagy többségét reprezentálja. A céglátogatások során az ITD munkatársai a statisztikai adatok gyűjtése mellett egyedibb információknak is a birtokába jutottak, például hogy milyen problémákba ütköznek a vállalatok a külföldi értékesítés során, és hol lenne szükség az állami szabályozások változtatására.

A vizsgálat során kiderült, hogy a magyar gazdaság éves exportja mintegy 15 000 milliárd forint, de ebből a kkv-k részesedése csupán 18 százalék. Ebből mintegy 40 százalékot külföldi tulajdonú cégek bonyolítanak. A hagyományos szektorokban a legerősebb a kkv-exportőrök tevékenysége: az élelmiszer, textil, fém iparágak vezetik az összesítést. Az ITD szerint viszont lassan felzárkóznak ezekhez a tudásalapú iparágak is.