Adózók péntek 13-ája – avagy a legális adóelkerülés
2010-08-17 08:03
Az augusztus 13-án, pénteken kihirdetett adóváltozások szövegében néhány kiskapu benne maradt, amivel az adózók legálisan alkalmazhatnak adóelkerülést. A végkielégítés és pálinkafőzés esetében is használhatók kibúvók, az adózók leleményességén múlik már csak, hogy kihasználják-e ezeket. Bár nem állt a jogalkotók szándékában a „könnyítés”, mégis jócskán mellényúltak a törvénymódosítás megfogalmazásakor.

Bár nem állt a jogalkotók szándékában a „könnyítés”, mégis jócskán mellényúltak a törvénymódosítás megfogalmazásakor. Elvileg a kétmillió forint feletti végkielégítések ezentúl különadó alá esnek, gyakorlatilag azonban a törvényszövegből mégsem ez következik. A kétmilliós értékhatárt külön-külön kell vizsgálni 60 napon túli és 60 napra számított összegnél. Ha például egy 1,5 milliós fizetéssel rendelkező személyt vizsgálunk, aki négy havi végkielégítést kap, akkor a különadó alapja a 60 napon túli 3 millióból 1 millió és a 60 napra számított 3 millióból is 1 millió forint. Így számolva akár 4 millió forintig is különadó-mentes lehet a végkielégítés.


A pálinkafőzés esetében is igencsak kérdéses, hogy a törvény mennyire ad szabad utat, hiszen elméletben csak ötven literig adómentes a párlatfőzés, a jogszabály szerint nem kell külön nyilvántartást vezetni, és sem a főzést, sem a készüléket nem kell bejelenteni, így viszont nehezen ellenőrizhető az, hogy valaki túllépte-e a megadott mennyiséget, így akár naponta ötven liter is szabadon kifőzhető. A jogszabály szeptember 27-én lép életbe, és megvalósulásának legfeljebb csak az EU szabhat korlátot, ugyanis néhány adószakértő véleménye szerint az említett jogszabályrész az EU jövedéki szabályaival és hazánk csatlakozási szerződésével is ellentétes.