A rettegett adócsalás – nyomozás a bűnösök után
2011-06-01 11:37
A Büntető törvénykönyv tervezett módosítása szerint átalakul az adócsalás fogalma, szövegezése pedig általánosabb formát ölt, mely sokak szerint nem egészen egyértelmű. A könyvelők és adószakértők aggódnak: ezek után ki fog felelni a hamis számlákért?

Az adócsalást a jövőben költségvetési csalásnak keresztelik át, továbbá a szövegezése is általánosabb lesz, melyet a szakma több ponton eltérően értelmez. A könyvelők és adószakértők emiatt azonban aggodalmukat fejezték ki, ugyanis attól tartanak, a jövőben őket is felelősségre tudják majd vonni, ha például tudtukon kívül hamis számla kerül könyvelésre. A törvényjavaslat szerint félreérthető, hogy a felügyelőbizottságok tagjait vagy a könyvvizsgálókat terheli majd a költségvetési csalás tényállása.

Garasné Péczer Klára adószakértő úgy látja, ha a könyvelő (tudtán kívül) hamis számlát állít be a könyvelésbe, a módosító javaslat szerint elköveti a költségvetési csalást. Ez szerinte két dologból következik. Az egyik, hogy a vezetői ellenőrzési kötelezettségnél kikerül a törvényből a „gondatlanság alakzata”, a másik, hogy a javaslatban szerinte általános a költségvetési csalás alanya. Azt, hogy a „gondatlanság” már nem lesz benne a törvényben, ő úgy értelmezi, hogy többé nem lesz felmentő tényező. Vagyis a vétlen könyvelő is büntethető lesz.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének (MAX) elnöke, Zara László szerint viszont pont fordítva kell érteni a szövegrészt. Az, hogy a gondatlanság alakzata kikerül, azt jelenti, hogy gondatlanság miatt nem fognak felelősségre vonni senkit, így a könyvelőt sem. Csakis szándékosság miatt.” – nyilatkozták a szakértők a Figyelőnetnek.

Az ellentmondások tisztázása mindenképpen szükséges, hiszen a bizonytalanságok bizalmatlanságot is szülnek és gátolják a munkafolyamatokat, melyek gördülékenysége nélkül további problémák is felmerülhetnek…