Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2010-03-01 08:07
Szűcs Ágnes
Zuhanásban a hazai beruházás
A nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 %-kal volt alacsonyabb tavaly, mint 2008-edban. A negyedik negyedévben pedig 11 %-kal csökkent az előző év azonos időszakához hasonlítva, közölte a KSH. Ekkora visszaesés 15 éve nem volt.

Az elmúlt két évben folyamatosan csökkentek a beruházások, de a tavalyi negyedik negyedévben zuhantak a legnagyobbat az előző évi azonos időszakhoz mérten. (A harmadik negyedévben is már 8,9 %-kal csökkentek.) A legnagyobb visszaesés a gép- és berendezés beruházások esetében történt: ezek 15,5 %-kal estek vissza, míg az építkezési beruházások az utolsó negyedévben 7,4, egész évben összesen 4,2 százalékkal zuhantak.

A nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóipar beruházásai esetek vissza, egész évet tekintve 15,2 %-kal, a második félévben már 16,8 %-os hanyatlás volt kimutatható. Többségében a gumi-, műanyag, „nemfém” beruházásai estek vissza. De ugyanígy visszaestek az élelmiszer, ital, és a dohánygyártás beruházásai is. A nemzetgazdasági beruházások visszaesése ellenére néhány ágban növekedést állapítottak meg.

A gyógyszer és a járműgyártásban nőttek a beruházások a tavalyi évben. A szállítás, raktározási ág beruházásai 8,3 %-kal emelkedtek, elsősorban az út- és autópálya- metró építés eredményeképpen. 8,1 %-os növekedést eredményezett az energiaipari beruházás a villamos energia termelés gépberuházásainak következtében. A gépberuházásokat támogató ösztönzésnek köszönhetően 7 %-os növekedést mutatott a mezőgazdasági ágazat.

Barta György gazdasági és pénzügyi szakértő a Gazdasági Rádióban elmondta a KSH jelentéshez kapcsolódóan, hogy a vártnál nagyobb beruházás csökkenése elsősorban a vállalkozói hitelezés szűkülése, és a fiskális kényszer miatt jelentősen nyomottá vált belső kereslet következtében alakult. Hozzáfűzte, hogy 2010-ben jelentős eltérések lehetnek ágazati szinten. Az exportőr cégeknél már megindulhat a növekedés, míg a belső piacra termelő cégeknél tartósan alacsony maradhat a volumen.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Zuhanásban a hazai beruházás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.