A minőségirányítás külön szakma, rengeteg tanácsadó cég működik, amely a HACCP rendszer bevezetésével foglalkozik. A szakértői költség százezres nagyságrendű lehet, de ez nagyban függ a...
Ajánlott oldalak
2010-04-13 12:29
Szűcs Ágnes
Világelső magyar borok
A világ legszigorúbb borversenyének nevezett Concorso Enologicó Internacionale Vinitaly 18. alkalommal rendezte meg nemzetközi borversenyét, ahol 8 magyar borászt díjaztak.

A világ 27 országából érkezett több mint ezer borászat 3.646 darab mintája alapján egy 105 tagból álló zsűri bírálta el a borok minőségét. Varga Bálint, az egyik díjazott - a balatoni Varga Pincészet vezetője - nyilatkozata szerint a zsűri a magyar borokat kiemelkedőnek minősítette. A Vinitaly a világ legszigorúbb versenye, mert itt kategóriánként csak négy érmet osztanak ki. (Nagy-arany, arany, ezüst és bronzérmet.) Ezen a versenyen az éremkiosztási arány mindössze 2-3 százalék, a más borversenyeken alkalmazott 30% körüli arány helyett. Itt az érmek mellett a magas pontszámot elérő boroknak a borászokból és szakújságírókból álló zsűri „Gran Menzione”-t (Elismerő oklevelet) is ad.

A magyarok közül a legjobb eredményt SPECIAL VINITALY NATION AWARD 2010 kitüntetést a Nyakas Pincészet érte el. Pincemester: Malya Ernő és Nyúlné Dr. Pühra Bea (A Nyakas Pincészet a Zsámbéki-medencét átszelő Gerecse hegység nyúlványáról a „Nyakas”-ról kapta nevét.) Nagy Péter, a Nyakas Pincészet kommunikációs vezetőjének tájékoztatása alapján ebben a kitüntetésben összesen négy pincészet, egy olasz, egy cseh, egy spanyol és egy svájci borászat részesült.

A hazai pincészetek közül a díjazottakhoz tartozik még a Bárdos és Fia Pincészet, Günzer Tamás, Borpalota, Boch Pincészet, Somogyi Tibor Pincészete és az Egri Korona Borház egy-egy bora.

Varga Bálint szerint a nyolc díj jól mutatja, hogy a magyar boroknak van létjogosultságuk a nemzetközi piacon is, és minőségben felveszik a versenyt a legnagyobb bortermelő országok boraival is.

Cimkék: bor
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Világelső magyar borok
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.