Ha egyéni vagy társas vállalkozóként (bt beltagja, kft ügyvezetője) származik jövedelmünk akkor azt a következő levonások, járulékok terhelik: Levonások a jövedelemből: szja (ld. 4 pont) 8 %...
Ajánlott oldalak
2011-11-23 13:23
Vigyázz! Kész! Változás! – avagy a szakképzési hozzájárulás 2012-ben
2012-től a törvényalkotói szándék következében változásokat kell véghezvinni a cégek HR-stratégiájában. Jelentősen módosulnak az adótörvények munkáltatói és munkavállalói oldalon.

Változnak a dolgozók képzését lehetővé tevő keretek, várhatóan eltérő lesz a szakképzési hozzájárulás és a képzés fejlesztésének támogatása, átrendeződik a cégek lehetséges forrásainak összetétele és mértéke.

A HR nézőpontjából a változások komplex követése a jelenlegi helyzetben embert próbáló feladat, mert szinte minden tevékenységet érintenek a módosítások. A cafetéria, a továbbképzés és az SZJA változása közvetlenül kihat a dolgozókra, bár a munkáltatói adók és járulékok átrendeződése csak közvetve. A cég versenyképességét csak megfelelően ösztönzött munkavállalókkal tudja megőrizni a szűkülő piacokon, így elsődleges szempont a dolgozói motiváltság megőrzése, természetesen a vállalat költségvetési keretének megóvásával.

Prioritásként a cégvezetés adójogszabályok változásának hatását elemzik, az oktatást és képzést érintő módosítások gyakran háttérbe szorulnak, mivel a teljes büdzsének csak kis részét képezik. Ennek ellenére ez az a szegmens, ahol a vezetés önállóan dönthet a felhasználásról, és nem csak bedobja az adót vagy járulékot a „nagy kalapba”.

A képzési rendszer átalakítása ugyan több éves folyamat, de 2012. január 1. napjától a köznevelési, a szakképzési és a felnőttképzési törvények megújulása vélhetően megváltoztatja a szakképzési hozzájárulás felhasználási lehetőségeit és a képzés fejlesztésének támogatását. A szakképzési hozzájárulás célja továbbra is az iskolarendszerű képzések támogatása, képzések fejlesztésének támogatása, iskolarendszeren kívüli képzések finanszírozása a felnőttképzési törvény szerint.


Fotó: CELALTEBER

A bruttó kötelezettség mértéke megmaradni látszik, de allokációja jelentősen módosul. A törvénytervezet első olvasatra korántsem megnyugtató, de van lehetőség a hozzájárulást hasznosan felhasználni a dolgozói elégedettség szinten tartása érdekében.

A Ring Cégcsoport több éves munkája, felmérései, statisztikái azt mutatják, hogy a munkavállalók továbbképzése – legyen az nyelvi ismereteket bővítő tanfolyam, vagy szakmai kompetenciákat fejlesztő oktatás – előnyös a cég minden érintettjének. Tréningek és közös rendezvények tovább mélyítik a cég iránti elkötelezettség mértékét, hiszen csapatként, nem egyénként kell megküzdeni a kihívásokkal.

A 2012-es változások kapcsán felmerülő kérdések a Ring Cégcsoportot, mint komplex HR-tanácsadással foglalkozó szervezetet is foglalkoztatják, ezért tanácsadóik és szakértőik segítségével keres válaszokat és kínál megoldást az üzleti szféra HR-menedzsmentje számára. Ügyfeleinek az oktatás, képzés, ösztönzés, szervezetfejlesztés, cafetéria és rendezvényszervezés minden területén személyre szabott, egyéni igényeket kielégítő stratégiai döntések megalapozásában működik közre, miközben konferenciáin minden ágazat számára hasznos lehetőségeket tár fel. 2011. november 28-ai konferencia témája a szakképzési hozzájárulás felhasználása 2012-ben.

Ahol a fenti kérdésekre választ ad: Lászlóné Szép Györgyi, igazságügyi adó- és könyvszakértő és Dr. Vartman György, a Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály munkatársa. A rendezvény részleteit itt tekintheti meg: www.ringkepzokozpont.hu

Cimkék: hr
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Vigyázz! Kész! Változás! – avagy a szakképzési hozzájárulás 2012-ben
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.