A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2011-02-18 11:26
Kis Erika
Vigyázz, kész, tűz (védelem)!
Cikkünk segítségével a tűzvédelem szövevényes útvesztőiben való eligazodásban nyújtunk segítséget Önnek. Nézzük meg a munkáltatókra háruló terheket, kötelezettségeket, valamint az erre vonatkozó szabályokat.

Tűzvédelmi Szabályzatot kell készítenie minden olyan vállalkozásnak, amely a munkavégzésben résztvevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztat, vagy ötven főnél több személy befogadására alkalmas létesítményt működtet. A fokozottan tűz- és robbanásveszélyes besorolás és kereskedelmi szálláshelyek esetében mindenképpen kötelező.

A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel. Fontos, hogy az oktatást rendes munkaidőben kell megtartani, és szükség esetén időszakonként a megváltozott vagy új kockázatokra való tekintettel, valamint a megelőzési intézkedéseket is figyelembe véve meg kell ismételni. Az oktatás elvégzését a tematika megjelölésével és a résztvevők aláírásával ellátva írásban kell rögzíteni.

 

Miről szóljon a tűzvédelmi oktatás, mit kell oktatni?

  • A munkahely és a munkafolyamatok tűzveszélyessége, főbb veszélyforrások.
  • A megelőző tűzvédelmi rendelkezések (gépek, berendezések használata, közlekedési-menekülési útvonalakkal kapcsolatos előírások).
  • A tűzjelzés lehetősége és módja.
  • A menekülési-mentési lehetőségek.
  • Az elhelyezett tűzoltó készülékek, berendezések használata.
  • Szabályok megszegésének következményei.
  • Tűzriadó terv: azaz a tűz esetén szükséges feladatok végrehajtását gyakoroltatni kell. A Tűzvédelmi Szabályzat mellékleteként a tűzriadó terv készítése csak bizonyos esetekben kötelező, de ha készül, állandóan hozzáférhető helyen kell elhelyezni.

Milyen gyakran szükséges az oktatás?

  • Nem határozza meg jogszabály az oktatás sűrűségét, a gyakoriságot a tűzvédelmi szabályzatban nekünk kell meghatároznunk, de indokolt évente egy alkalommal ismétlődő tűzvédelmi oktatást tartani.
  • Új munkavállalót a munkavégzés megkezdése előtt kötelező oktatásban ellátni.
  • Soron kívüli oktatást indokolt tartani pl. tűzesetet követően, vagy ha a tűzvédelmi helyzetre kiható változás következik be.

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Vigyázz, kész, tűz (védelem)!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.