Bevezetőként egy szemléletbeli kérdést kell tisztázni, ami hasznos lehet azoknak, akik soha nem vállalkoztak eddig, de szeretnének belevágni. Nagyon fontos megérteni, hogy a VÁLLALKOZÁS NEM...
Ajánlott oldalak
2010-04-19 13:05
Szűcs Ágnes
Vigyázat, méhtolvajok!
A népi hiedelmek úgy tartják, hogy a pénzen vett méhcsaládon nincs haszon, de még jobb a lopott méh. Ezért eleink a méhlopást nem is tartották bűnnek. Napjainkban azonban komoly károkat és anyagi veszteséget okoznak a sorozatos méhlopások.
A legtöbb méhlopást teleltetés vagy indulás előtt követik el. Tavasszal – még a virágzás előtt – kiviszik a méheket a telephelyre, ahol ha nem őrzik, könnyen eltűnhetnek kaptárral együtt.

A tavasszal elkövetett gyakori méhlopásokkal szemben szinte tehetetlenül állnak a méhészek, mivel a tetteseket a legritkább esetben sikerül elfogni. Ez annál is elkeserítőbb, mert egy laikus „utcáról betévedt” ember nem tud méhet lopni és nem is tudja eladni a „használt piacon”, tehát szervezett bűnbandákról van szó, nem alkalmi tolvajokról. A méhek ugyanis a hozzá nem értők számára veszélyesek, és a legtöbb embert visszatartja a csípéstől való félelem.

Az elkövetők és az orgazdák tehát a méhészek közül kerülnek ki. Egy neve titokban tartását kérő méhész elmondta a sikeres.hu-nak, hogy véleménye szerint a legtöbb lopást megrendelésre végzik.  Ilyenkor a „megrendelő” rendre elfelejti, hogy tőle is elvihetik az „ebül szerzett” méheket. A méhészek társadalma elég zárt ahhoz, hogy ha feltűnően olcsó áron kínálnak méhcsaládot, akkor felmerüljön benne a gyanú, hogy az nem tisztességes úton jutott hozzá. Ma egy méhcsalád 25-30 ezer forint. Ha 5 ezerért kínálnak megvételre egy kaptárnyi méhet, az szinte minden esetben azt jelenti, hogy lopott az áru. „Annyi összetartozás minden méhészben kell, hogy legyen, ha ilyesmi tudomására jut, akkor azt jelezze.” – adott hangot véleményének forrásunk.

Megnehezítené a méhlopások elkövetését, ha többször és szigorúbban igazoltatnák a méhszállítmányokat a közúti rendőrök. Ugyanis a méhlopások áldozatai főleg a vándorméhészek. Ha a gyakoribb igazoltatáskor összevetik, hogy a méh-egészségügyi bizonyítványon lévő kaptár típusa megegyezik-e a vándorállomány kaptártípusával, könnyen ki lehet szűrni, hogy a vándoroltatásra viszik-e a méheket, avagy éppen most lopták.
A szakma vélekedése szerint tovább nehezíti a méhlopások felderítését az a körülmény is, hogy az ellopott méhállományt egyetlen nap alatt az ország egyik részéből a másikba telepíthetik.

A ritka felderített ügyeket megvizsgálva szinte minden esetben kiderült, hogy a sikeres keresést a méhészetben jártas emberek összefogásának köszönhetően érték el az illetékes rendőri szervek. Ez mindenképpen reményt nyújthat az elkövetkező időszakra a méhészeti társadalomnak.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Vigyázat, méhtolvajok!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.