A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2010-09-17 09:02
Szűcs Ágnes
Végelszámolás mint az előremenekülés lehetősége
A gazdasági válság kezdete óta majdnem harmincezer végelszámolására került sor, ami a több százezer működő cég csaknem öt százaléka. Míg korábban évente négy-ötezer cég szűnt meg ilyen módon, az idén már az első félévben több mint hétezer vállalkozást vontak végelszámolás alá. Az előrejelzések szerint ez a szám év végére akár tizenötezerre is nőhet – közölte a feketelista.hu.
Az elemzők a felszámolások magas arányát azzal magyarázzák, hogy romlottak a hitelezők anyagi lehetőségei, miközben idén - a múlt év azonos időszakához képest - mintegy huszonhat százalékkal nőtt a vállalkozások fizetésképtelenségi mutatója. A cégek, amelyek a válság kibontakozása előtt részben hitelből fedezték a növekedéshez szükséges forrásokat, felélték tartalékaikat, és a hitelek törlesztése egyre nehezebbé vált - áll a közleményben.

A végelszámolás a cég önmaga által kezdeményezett megszüntetése. Az esetek egy részében azonban kiderül, hogy a végelszámolást kérő vállalkozásoknak nincs elegendő vagyona a hitelezők kifizetésére, ezért menet közben a végelszámolás felszámolási eljárássá alakul.

 

Egyes adósok végelszámolással - saját kezdeményezésű cégmegszüntetésével - próbálják kijátszani a hitelezőket, akik azonban ezt a trükköt már kiismerték. Szigorúbb határidőket szabnak, és ha ez nem teljesül, elindítják a felszámolást. Jól jellemzi ezt a jelenséget az, hogy idén eddig a végelszámolások ötvennégy százaléka fordult felszámolásba, holott a korábbi években ez az arány átlagosan harminc százalék volt.

Egyes térségeket az átlagnál is jobban megviselt a gazdasági krízis. A legnagyobb arányú végelszámolásra Nógrád megyében került sor, ahol 5 930 működő vállalkozásból 374 (6,31 százalék) került végelszámolás alá, míg Borsod-Abaúj-Zemplénben 993 társaság, vagyis a vállalkozások 4,09 százaléka kényszerült hasonló lépésekre. Az arányok Bács-Kiskun megyében is hasonlóak, itt a cégek 4,16 százalékát érintette a végelszámolás.

Szám szerint a legtöbb céget, 1 962-t Pest megyében végelszámolták, ám ez a 84 724 létező vállalkozáshoz mérten csak 2,32 százalékot jelent. Legkisebb a végelszámolás alá került cégek aránya (2,01 százalék) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Itt az utóbbi két évben 19 354 cégből 389 indított ilyen eljárást.

Külön kategória a főváros, hiszen a több mint húszezer végelszámolásnak mintegy fele (10.267) Budapestre jutott. Itt a 237 665 cégre eső bezárási arány 4,32 százalékos.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Végelszámolás mint az előremenekülés lehetősége
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.