A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2010-10-26 08:00
BDB
Védőhálót sző az EU – a helyzet tarthatatlan
A régóta fennálló késedelmes kifizetések problémáját a pénzügyi válság csak tovább élesítette. A helyzet elérte a tarthatatlanság küszöbét, így nem véletlen, hogy az érintettek megoldást sürgettek. Az Európai Parlament által nemrég megszavazott törvényjavaslat megoldást nyújt a cégeknek és a kkv-k „őrangyalának” is nyilvánítható.

Az Európai Parlament szerdán, 2010. október 20-án, elsősorban a kis- és középvállalkozások védelmében  megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely 30 napban maximalizálja a fizetési határidőket a vállalatok, illetve az állami intézmények és magáncégek között. A határidő csak kivételes esetben érheti el a 60 napot, ekkor viszont több feltételnek és kitételnek kell teljesülnie.

 

Az Atradius Hitelbiztosító széles körű felmérést végzett a törvény elfogadásával kapcsolatban, melynek során 22 ország 4000 vállalkozását kérdezték meg véleményükről. A megkérdezettek csaknem fele szerint pozitív hatást gyakorol majd az üzletmenetre az új szabályozás, negyedük pedig negatív következményektől tart. A német vállalkozások 43 százaléka számolt be arról, hogy értelmetlennek ítéli a törvényt. Náluk már most sokkal rövidebbek a határidők, így joggal félnek attól, hogy ezentúl az EU-szabályozásra hivatkozva a partnerek fizetési kötelezettségeiket ismét hosszabb időintervallumba sorolják.

Olaszországban és Spanyolországban várják a legnagyobb eredményt a szabályozásától, hiszen e két országban a számlák ötven százalékát 60 napos, egynegyedüket pedig 90 napot meghaladó határidőkkel állítják ki, így dobogós helyen szerepelnek az EU ezzel kapcsolatos negatív ranglistáján.

A törvény a szektorok szerinti felmérésben a feldolgozóipari cégek támogatottságát vívta ki legnagyobb, 58 százalékos arányban. A legnagyobb népszerűséget a közepes és nagyobb méretű cégek esetében tapasztalt az Atradius felmérése, a kisvállalkozások vagy bizonytalanságukról, vagy egyelőre negatív érzelmeikről tettek tanúbizonyságot a szabályozás kapcsán.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Védőhálót sző az EU – a helyzet tarthatatlan
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.