A kisgyerekes szülők közvetlenül érzékelik a gyermekgondozással foglalkozó intézmények kapacitáshiányát, vélhetőleg ezért gondolkodnak egyre többen ilyen jellegű vállalkozás indításában....
Ajánlott oldalak
2010-08-13 09:07
BDB
Védett alvállalkozók, időben teljesülő kifizetések
A közbeszerzési törvény módosítása az alvállalkozóknak is kedvez, nekik ezentúl nem kell futniuk a pénzük után. A fővállalkozó kifizetéseit szigorító szabályok és a teljesítési garancia korlátok közé szorításáról megszületett a döntés, melyet a köztársasági elnök is ellátott kézjegyével és hamarosan a Magyar Közlönyben is kihirdetésre kerül.

A tartalmi változások mellett a törvény módosítása személyi változtatásokat is von maga után. A Közbeszerzések Tanácsának új elnököt, alelnököt kell választania. Erre a törvény hatálybalépését követően még 16 napig van lehetőség, ugyanis a jelenlegi vezető tisztségviselők megbízása megszűnik, ezzel együtt a tanács létszáma 19 tagról 10-re csökken.


A közbeszerzési törvény módosítása részletesen tartalmazza mindazokat a tudnivalókat, melyeket a fővállalkozónak követni kell a kifizetéseket illetően. Az új szabályok feleslegessé teszik a fedezetkezelőt, hiszen pontról pontra taglalják, hogy a fővállalkozó miként tudja kifizetni alvállalkozóit és ő maga hogyan juthat hozzá a pénzéhez. A teljesítés igazolásig a megrendelőkkel ugyanis közölni kell, hogy a cég mennyivel tartozik alvállalkozói felé, akiket egyúttal fel is kell szólítania a számla kiállítására. A fővállalkozó ezt követően akkora összegről állíthat ki számlát a megrendelő felé, amekkora az alvállalkozóknak fizetendő összeg. Az ajánlatkérő a számlát 15 napon belül köteles kiegyenlíteni, a fővállalkozónak pedig haladéktalanul továbbítani kell a pénzt alvállalkozók felé. A fennmaradó díjról csak akkor állíthat ki számlát a kivitelező fővállalkozó, ha igazolni tudja a megrendelő felé az alvállalkozók maradéktalan kifizetését.

Mivel az alvállalkozóként tevékenykedők nagy része kisebb cég, így egy-egy kifizetetlen tétel akár a működésüket is veszélybe sodorhatja. A közbeszerzési törvény ilyen jellegű módosításával biztosítva lesznek arról, hogy a munka elvégzésével hozzájussanak annak ellenértékéhez és hogy a kifizetetlen számlák miatt ne menjenek csődbe.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Védett alvállalkozók, időben teljesülő kifizetések
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.