Egyéni vállalkozás. Társas vállalkozás: betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság. A fenti társas vállalkozási formák bármelyikében létre lehet hozni nonprofit...
Ajánlott oldalak
2010-04-26 15:27
BB
Vasárnap? Zárva!
Már ősztől életbe léphet az a törvénymódosítás, ami korlátozná az üzletek vasárnapi nyitva tartását.

Erre vonatkozóan a KDNP már két törvénymódosításban is kérelmezte a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó korlátozás beiktatását 2009-ben, azonban ez akkor nem járt sikerrel. Bár a kérdés ismét aktuálissá vált, egyelőre még mindig várat magára. Egy uniós szakszervezeti kezdeményezés alapján ugyanis aláírásgyűjtés kezdődött ez ügyben, melynek végeredményét mindenképpen szeretnék megvárni. Idén márciusban német és olasz európai parlamenti képviselők összefogása alapján Brüsszelben összehívták az első Európai Szabad Vasárnap Konferenciát, ahol abban állapodtak meg, hogy a lisszaboni szerződést figyelembe véve egymillió uniós polgár aláírását gyűjtik össze, ezzel a kérdés eldöntését az Európai Bizottságra bízzák. Harrach Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) szerint ha ez sem vezet eredményre, ismét a törvényhozás elé tárják javaslatukat, képviselve ezzel a munkavállalók érdekeit, melyek jelentős mértékben ütköznek az üzletláncok profitérdekével.

 


 

Harrach Péter nyilatkozata szerint „…a módosító javaslatok a hagyományos értékek tisztelete jegyében a valós társadalmi igényekhez igazítanák azt az elmúlt években elharapózott neoliberális jelenséget, miszerint idehaza vasárnap is az anyagi fennmaradásért folyik a küzdelem".

A vélemények és az álláspontok eltérnek egymástól. Egyes üzletláncok a vásárlók kényelmére és arra a szabadságára hivatkoznak, amit a vasárnapi nyitva tartás lehetővé tesz számukra, a munkavállalók pedig több szabadidőt szeretnének, amit a családjuk körében tölthetnek.

A CBA Kereskedelmi Kft. csatlakozott a kezdeményezés aláíróinak táborához, ezzel felfedve álláspontját. Murányi László a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozata alapján szimpatizál a korlátozás bevezetésével és lehetőség szerint támogatja azt. A Tesco Global Áruházak Zrt. és az Auchan Magyarország Kft. pedig a vásárlói érdekek miatt nem áll a kezdeményezés mellé, azt azonban egyöntetűen leszögezték, hogy amennyiben jogszabály születik erről, az előírásokat betartják.


 

A vasárnapi nyitva tartás kérdése nem csak hazánkban, de a szomszédos országokban is nagy jelentőséggel bír. Romániában például már a parlament asztalára is került egy tervezet, mely a korlátozás bevezetésével szeretné védeni a kiskereskedők és termelők érdekeit a rengeteg olcsó, import árut kínáló nagy üzletlánccal szemben. A javaslat szerint ugyanis csak a nagyobb áruházak nyitva tartását korlátoznák, ezzel némi előnyt kovácsolva a kisebb kereskedelmi egységeknek, melyeknek remélhetőleg így a forgalma is nőne. Az előzetes számítások szerint, ha a javaslat elfogadásra kerül, akkor az érinett romániai áruházak bevétele 13-20 százalékkal eshet vissza – állítja a Romániai Nagyüzletláncok Szövetsége.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Vasárnap? Zárva!
Hozzászólások száma: 1 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.