A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2010-03-03 09:33
Szűcs Ágnes
Van- e (megfelelő) állás?
Van egy közös pont a munkaadók és a dolgozók érdekei között és az a művészet, hogy ezt nemcsak megtaláljuk a felvételkor, hanem meg is őrizzük az együttműködés során. A munkáltatónak a legfőbb érdeke az olyan munkatársak kiválasztása, akik a leghatékonyabban tudják a legjobb teljesítményt nyújtani.

A kiválasztott munkatársnak pedig az, hogy jól érezze magát munkakörében, szívesen és örömmel végezze feladatát, mert akkor tud a legnagyobb értéket létrehozni, mind önmaga, mind munkáltatója, így a vállalkozásunk ügyfelei számára. Ezért mindkét fél közös érdeke az is, hogy ezek az igények ne csak felvételkor, hanem folyamatosan találkozzanak egymással.     

A napokban, befejeződött a jelentkezés a felsőoktatási intézményekbe. Sokan csak azért választották a továbbtanulást, hogy elkerüljék a munkanélküliség rémét. Mert diploma kell: ha szükség van rá, ha nincs! De egyáltalán mire van szükség? Felgyorsult világunkban fel tudja-e venni mindenki a versenyt a folyamatosan változó igényekkel szemben?

Van az oktatási trendben egyfajta bizonytalanság a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága miatt is, másrészt nem mindenki tud megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek. Nálunk nem terjedt el széles körben az előzetes alkalmassági vizsgálat használata, és akik nem kapták meg gyermekkorukban a biztatást képességeik felismeréséhez, bizony hátrányban vannak azokkal szemben, akiknél az önismeret magas szintű.

“Ezelőtt 30 évvel, mikor harmadéves hallgató voltam a Budapesti Műszaki Egyetemen, jelentkeztem az akkori DÉMÁSZ-nál (jelenleg EDF-DÉMÁSZ Zrt.), ahol tanulmányi szerződést kötöttem. Három évig egyetemi ösztöndíj mellett vállalati ösztöndíjat is kaptam. A DÉMÁSZ-nál jól tudták, hogy három év múlva szükségük lesz egy villamosmérnökre. Én is tudtam, hogy három év múlva el kell helyezkednem, így már egyetemi éveim nagy része alatt tisztában voltam azzal, hogy kezdek majd dolgozni.” Jól kiszámítható és tervezhető cél volt mindkét fél részéről – meséli saját élményét Szügyi György az Euromenedzser Tanácsadó és Képzési Központ vezérigazgatója, aki néhány fontos gondolatot üzen a www.sikeres.hu olvasóinak a sikeres és hatékony munkavégzés érdekében.

 
 Szügyi György, az Euromenedzser Tanácsadó és Képzési Központ vezérigazgatója

„Mindez ma már nem így van. A mai kor jóval összetettebb, jelenségei felgyorsultak, nehezebben érthetők meg, több bölcsesség kell hozzá, mint régen. Emiatt ma a fiatalok akár 28-30 éves korukig nem elég érettek önálló felnőttként az életvitelre.


Nagyon fontos a személyiség! Nem csupán pszichológiai, hanem társadalmi, szociológiai értelemben is nagy jelentősége van, hogy mely területeken viselkedik valaki kiforrott felnőttként. Az a személyiség tekinthető felnőttnek, aki 100%-ban felelős mindenért saját életében. És ez az életvitelünk finanszírozását is jelenti. Az ismeretünk, a tudásunk, a jártasságunk, a megszerzett készségeik, a rutinunk rendkívül meghatározóak munkavégzésünk eredményessége, és így életminőségünk alakulásában. Egyetemi hallgatóimmal sokat dolgozunk azon, hogy ismerjék önmagukat, tehetségüket és hogy mire lesznek alkalmasak a ma világában?”


Szügyi György hangsúlyozta, hogy mára jelentősen átalakult piac, így vállalkozói igények miatt igen fontos a kérdés megválaszolása: “Milyen érték előállítására leszek a legalkalmasabb?
„A társadalmi értékteremtés három tipikus módja: a munkavállalóként történő elhelyezkedés, az önfoglalkoztatóvá válás és a vállalkozóvá válás. Mindezek sikeres megvalósításához szükség van az önismeretre, mely erősségeim, gyengeségeim és kedvenc tevékenységeim listájával egészül ki. A számomra kedves tevékenységeket, feladatokat célszerű összekapcsolni a jövőben végzendő munkafeladataimmal, így olyan tevékenységgel töltöm napjaimat, melyet önmotiváltan szívesen végzek. Ügyelnem kell arra is, hogy ne akarjak leáldozott, elavult tevékenységet végezni. Ilyen értelemben rendkívül fontos az infokommunikációs technika beillesztése a mindennapi tevékenységembe. Törekednem kell arra, hogy a külső kötelezettségek és a belső önmegvalósítás találkozzon egymással.”


Az Euromenedzser vezérigazgatójának hasznos tanácsai megszívlelendőek minden ember számára, de a vállalkozói szférában kifejezetten életfontosságúak. „Soha sehol nem vagyok egyedül a világban, éppen ezért együttműködési és kommunikációs készségemet folyamatosan fejlesztenem kell. A versenyszellemet kreatív játékká kell szelídítenem önmagam számára. Az én életemért én vagyok a felelős, így az elhelyezkedésemet sem bízhatom másra, ugyanakkor erre is (fentiek alapján) tudatosan kell készülnöm.”

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Van- e (megfelelő) állás?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.