EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További...
Ajánlott oldalak
2010-02-01 07:01
Magyar Agrárkamara
Változott a monitoring adatszolgáltatás
Két hét múlva indul az agrárvállalkozókra vonatkozó kötelező adatszolgáltatás, méghozzá elektronikus úton! Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara legfrissebb közleménye.

Változott az egyes agrártámogatást igénybevevő, illetve elnyerő gazdákra vonatkozó úgynevezett monitoring adatszolgáltatást szabályozó rendelet. Lényege, hogy az ügyfélnek a 2009. évi gazdálkodásával – pénzügyi kérdéskörben a 2008 - kapcsolatos adatokat – ahogy már tavaly is - elektronikus úton kell megadnia méghozzá február 15. és március 16. között. Ebben a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatához (GISZ) tartozó 202 tanácsadó és informatikai háttere ismét óriási segítségére lehet a gazdáknak.

Rögtön az elején tisztázni kell, hogy csak azoknak a gazdálkodóknak kell most adatot szolgáltatniuk tavalyi tevékenységükről, akik valamely Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz (EMVA) köthető támogatást vettek igénybe, vagy jogerős határozattal rendelkeztek 2009 végéig. Ezen belül tavaly 32 jogcímen igényelhettek támogatást, például ide tartozik a Natura 2000, a képzési támogatás, vagy a KAT. (Így tehát például a nemzeti, vagy területalapú támogatások, a Top-up nem tartozik ide, mert ezeket más forrásból fizetik.)

Fontos tudni, hogy az idén az adatszolgáltatásra 2010. február 15. és március 16. között kerülhet sor és csakis elektronikus úton. (Eddig ez a dátum február 1.- március 1. volt, viszont 2011-től már február 1 és március 31. lesz.) Az elektronikus út pedig azt jelenti, hogy a gazdálkodónak az erre kialakított web-es felületen Ügyfélkapun keresztül kell adatait megadnia. Mivel ez a legtöbb esetben nehézségekbe ütközik, érdemes a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatához (GISZ) tartozó 202 tanácsadót megkeresni, akik rendelkeznek megfelelő irodával, informatikai kapcsolattal és természetesen az adatszolgáltatás mikéntjére is felkészültek.

Tavaly már bizonyított a köztestület által működtetett szolgálat, mivel a kötelezettek negyede segítségükkel teljesítette az elektronikus adatszolgáltatást. A Magyar Agrárkamara GISZ tanácsadói által 2009-ben az EMVA monitoring adatszolgáltatás során történő közreműködés az alábbiak szerint alakult, amikor még 23 jogcím volt nevesített:

Adatszolgáltatásra kötelezettek száma: 24.689 ügyfél
Adatszolgáltatást teljesítők száma: 19.920 ügyfél
Kamarai ügyfélkapus adatszolgáltatás: 3.790 ügyfél
Összes kamarai közreműködés (tájékoztatással együtt): 6.224 ügyfél

Az adatszolgáltatás azt a célt szolgálja, hogy a támogatást felügyelő szervezetek, az Európai Unió képet kapjanak arról, hogy a szubvenció mennyire segítette a gazdálkodó tevékenységét, miként valósultak meg az EMVA célkitűzései az uniós források igénybevételével. Ezen értékeléseket az EU felé is továbbítani szükséges feldolgozást követően. Lényeges, hogy a gazdálkodó minden évben csak az adatszolgáltatás évét megelőző évre – vagy pénzügyileg lezárt évre - vonatkozóan köteles adatot szolgáltatni.

Fontos tudni, hogy a monitoring adatszolgáltatás elmaradása esetén az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mulasztási bírságot róhat ki.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Változott a monitoring adatszolgáltatás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.