Jelenleg elfogadás alatt van az a törvény, ami a TEÁOR kódok átsorolását legkésőbb a 2008-as adóévről készített adóbevallásban teszi kötelezővé. A törvény elfogadása esetén a tevékenységi körökben...
Ajánlott oldalak
2009-12-21 12:30
Majoros-Tóth Orsolya
Változik az idénymunka szabályozása
Változik az alkalmi munkavállalásra vonatkozó jogszabály: 2010. április 1-jétől lép hatályba az új verzió.

Az egyszerűsített foglalkoztatás sokféle élethelyzetben alkalmazható, de többnyire besorolható a két nagy csoport valamelyikébe: mezőgazdaság (növénytermesztés, erdőgazdálkodás, állattenyésztés, halászat) és idegenforgalom. A mezőgazdasági idénymunka – kivéve a növénytermesztési idénymunkát – nem haladhatja meg a 31 napot. A növénytermesztési és idegenforgalmi idénymunka esetén a munkaszerződés az idény hosszára (pl. síszezon, balatoni nyári szezon) köthető. A növénytermesztési idénymunkára további speciális szabályok is vonatkoznak. A parlamenti által december 14-én elfogadott jogszabály 2010 áprilisától megszünteti az alkalmi munkavállalói könyveket, attól az időponttól elektronikus úton kell bejelenteni az egyszerűsített munkavállalást. (A munkáltató az elektronikus bejelentést a központi elektronikus szolgáltató-rendszeren keresztül, vagy mobiltelefonon is megteheti.)

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint növénytermesztési idénymunkának tekintendő egyes növénytermesztési termékek (pl. gyümölcs, zöldség, dohány) termelésével összefüggő mezőgazdasági idénymunka és a termékeknek a munkáltató területén történő anyagmozgatása, csomagolása. (Ezen termékek körét egy külön kormányrendelet határozza majd meg, de ezt még nem adták ki: 2010. április 1-ig fogják közzétenni.) Növénytermesztési idénymunka esetében a munkaszerződést csak akkor kell írásba foglalni, ha azt a munkavállaló kéri, illetve ha a foglalkoztatás egybefüggő időtartama – 5 nap helyett – a 30 napot meghaladja. Jelenléti ívet viszont ekkor is vezetni kell!

A növénytermesztési idénymunkához 30 százalékos közteher kapcsolódik, de ha az a tárgyévben a 10.000 munkaórát nem haladja meg, lehetőség van arra, hogy a munkáltató előzetesen csak közteherelőleget fizessen. Ilyenkor, ha valamilyen ok miatt mégsem lehet elvégezni a növénytermesztési munkát (pl: bejelentett jégkár, viharkár, belvíz), nem kell előre nagyobb összeget befizetnie, a későbbi elszámolással ez a veszteség a munkáltatót nem terheli. Növénytermesztési idénymunka esetén a munkáltatót a bejelentési kötelezettség azzal az eltéréssel terheli, hogy azt nem naponta a munkavégzés megkezdéséig, hanem csak a tárgyhónapot követő hónap 12-éig kell teljesítenie.

Míg a kormányzat szándéka az alkalmi munkavállalás folyamatának könnyítése volt, Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke vitatja ennek eredményességét. „A korábbinál kedvezőtlenebb az idénymunka új törvényi szabályozása, az ígéretek ellenére nem könnyíti az adminisztrációs és járulékterheket sem.” – nyilatkozta a szakember a Magyar Nemzetnek. Azzal indokolta elégedetlenségét, hogy a korábbi hét adat helyett ezentúl a munkavállalóról tizenhárom adatot kell közölnie a munkáltatónak a hatóságokkal. Azt is nehezményezte, hogy egy munkavállalóra vonatkozó 10 ezer munkaóra felett a munkáltatónak elektronikus úton kell bevallást készítenie, márpedig ez Szabó József szerint körülményes dolog. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a régi szabályozás 17-23 százalékos járulékterhéről 30 százalékra emelkedett ez a kiadás, ami rontani fogja a hazai vállalkozások versenyképességét.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Változik az idénymunka szabályozása
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.