A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységéből származó nyereségét a vállalkozói bevételből a vállalkozói költség levonásával határozza meg....
Ajánlott oldalak
2009-12-02 16:18
Majoros-Tóth Orsolya
Változik a helyi iparűzési adó szabályozása
Az eddigi gyakorlattal ellentétben a jövőben az APEH-nek kell befizetni a helyi iparűzési adót, nem az önkormányzatoknak. A díj jogosultja továbbra is az illetékes önkormányzat marad, de a begyűlt összeg az APEH-en keresztül jut el hozzájuk.
Az állam egy hosszabb átmeneti időszakot tervez, így a szabályozás értelmében a 2009-ről szóló - május 31-ig - beküldendő bevallásokat még az önkormányzatoknak kell címezni, a 2010 márciusi, első előleget pedig szintén ide kell befizetni. A változás csak ezután lép életbe. Az önkormányzatok ellenőrzési jogköre az új szabályozással nem szűnik meg: továbbra is gyakorolhatják a területükön.

Az új szabályok értelmében elektronikus úton érkeznek majd be az iparűzési adóról szóló bevallások az állami adóhatósághoz. Az egyik előnye ennek az, hogy az olyan cégeknek, akiknek több telephelye van az országban, innentől fogva elég lesz egy bevallást benyújtaniuk, és azon részletezni a különböző befizetési kötelezettségeket. Nem kell majd településenként egy-egy bevallást készíteni, és a befizetés is egyszerre történhet. A különböző pótdíjakat, bírságokat is az APEH-nek kell majd benyújtani, mint ahogy az adókötelesség jogalapjában történt változásokat is ide kell bejelenteni. (Például az adókötelezettség nyitása és megszűnése.) A különböző kedvezményeket szintén az APEH bírálja majd el, de ezekben az ügyekben az illetékes önkormányzattal egyeztetnie kell.

Míg a vállalkozók adózói feladatait egyértelműen könnyíti az új rendszer, Oszkó Péter pénzügyminiszter a Magyar Televízióban elmondta, hogy a szabályok az önkormányzatokat is nagy előnyhöz juttatják. Egyrészt az APEH feladatot vesz le a vállukról, másrészt az önkormányzatok már akkor a pénzükhöz juthatnak, amikor a cég csak bevallotta, de még nem fizette be az adót. Az újítástól a bürokráciai útvesztő egyszerűsödését várják a rendszer kidolgozói.
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Változik a helyi iparűzési adó szabályozása
Hozzászólások száma: 1 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.