A vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében felmerült, a vállalkozási célú költségeket lehet elszámolni. Általánosságban elszámolhatóak az irodafenntartás költségei, a rezsiszámlák, a...
Ajánlott oldalak
2010-11-10 07:57
Szűcs Ágnes
Vállalkozók is igénybe vehetik a családi adókedvezményt
Jövőre nagyobb körben és nagyobb mértékű családi adókedvezményt lehet érvényesíteni, így olyan vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik eddig nem.

"Eddig csak három gyermek után járt családi kedvezmény, most viszont már egy gyermek után is jár. Már a minimálbért kereső, de legalább egy gyermeket nevelő vállalkozó nettó keresete is nőhet, akár havi tízezer forinttal.” - nyilatkozta Horváthné Szabó Beáta, PwC Adótanácsadási üzletágának igazgatója

Az új jogszabályok szerint a kormány a vállalkozókra is kiterjesztette a családi adókedvezményt,  így nemcsak a jól kereső nagycsaládos alkalmazottak, hanem a vállalkozók is jól járnak, a jövőre bevezetendő megnövelt összegű, minden gyermekre kiterjesztett családi kedvezménnyel.

A törvényjavaslat már az első gyermek vállalását is támogatja, ugyanis jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményről rendelkezik. Az adóalap egy és két eltartott esetén 62 500, három vagy több eltartott esetén 206 250 forinttal csökkenthető havonta eltartottanként.


Azonban nem mindegyik vállalkozás tudja érvényesíteni a kedvezményt. Az „Evások” nem, „ekhósoknál” is csak részben érezhető a kedvezmény hatása.

Ők csak akkor tudják csökkenteni a személyi jövedelemadójukat – és nem az ekho- kötelezettségüket –, ha van elég összevonás alá eső jövedelmük. Így pl. a munkaviszonyból származó jövedelemre, a vállalkozói kivétre és a személyes közreműködés ellenértékére érvényesíthető a családi adókedvezmény. Azonban figyelni kell arra is, hogy a munkaviszonyos jövedelemnél adójóváírás is jár, s emiatt nem biztos, hogy marad érvényesíthető családi kedvezmény. Főleg, ha ez ekhos csak minimálbérre van bejelentve.

A családi kedvezményt az összevont adóalapból számítják. Ebbe beleszámít egyéni vállalkozónál a személyes közreműködésre járó úgynevezett vállalkozói kivét és társas vállalkozónál a munkabér vagy a személyes közreműködés díja, de az osztalék nem. Célszerű lehet tehát a kivétet vagy a személyes közreműködés díját olyan összegben meghatározni, hogy teljes mértékben kihasználhassa a vállalkozó a családi kedvezményt. A számításnál persze figyelembe kell venni azt is, hogy a házastárs összevont adóalapja mekkora, s hogy ő mennyit tud érvényesíteni a gyermek után járó kedvezményből – tájékoztatott Horváthné Szabó Beáta.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Vállalkozók is igénybe vehetik a családi adókedvezményt
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.