A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2011-02-09 09:14
Bálint Brigitta
Vállalkozó és családi kedvezmény – mikor érvényesíthető?
Heves vita bontakozott ki szakértői körökben arról, hogy az egyéni vállalkozók érvényesíthetik-e év közben is a családi kedvezményt. Az erről szóló törvény egyik pontjában ugyanis olyan hézagot véltek felfedezni, mely a lehetőséget mindenképpen megkérdőjelezi.

A családi kedvezmény érvényesítéséhez nélkülözhetetlen adóelőleg nyilatkozatot év közben csak a munkáltató veheti figyelembe, azonban a törvény kizárja a munkáltatók köréből azt, akinek a javadalmazása nem bérjellegű. Az egyéni vállalkozókon kívül ebbe a kategóriába sorolhatóak az  egyéni ügyvédek, egyéni vagy szabadfoglalkozású orvosok, állatorvosok, közjegyzők, önálló bírósági végrehajtók vagy a választott tisztségviselők is. A helyzet így egyértelművé válik: a 2011-es jogszabálymódosítás következtében az egyéni vállalkozóknak nincs lehetőségük év közben érvényesíteni az őket megillető családi kedvezményt.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban a kedvezmény év közbeni  érvényesítésének annak ellenére sincs akadálya, hogy csak a munkáltató adhat ki nyilatkozatot, viszont ezt a törvény további feltételekhez is köti. Egyéni vállalkozó akkor jogosult év közben a családi kedvezményre, ha az összevont adóalapba tartozó vállalkozói kivétet számolja el.

Honyek Péter, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal adószakmai szóvivője arra is rámutat a Hvg.hu oldalon, hogy az szja-törvény 46. § (9) bekezdése előírja azt is, hogy az egyéni vállalkozó köteles az adóelőleg összegét megállapítani és megfizetni - ideértve a vállalkozói kivétet terhelő adóelőleg összegét is - a negyedévet követő hónap 12. napjáig. Ezek a szabályok vonatkoznak az egyéni ügyvédre, az állatorvosra, a közjegyzőre, az önálló bírósági végrehajtóra és az egyéni szabadalmi ügyvivőre is, mivel őket az Szja tv. 3. § 17. pontja szerint egyéni vállalkozónak kell tekinteni.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Vállalkozó és családi kedvezmény – mikor érvényesíthető?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.