Tbj. 4.§ g) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni...
Ajánlott oldalak
2010-08-31 12:08
RogÁ
Vállalkozások és a minimálbér
Óriási a szakadék a magyar minimálbér és az európai átlag között, hazánk rovására. A Magyarországon megállapított 73.500.- forint (ami kb. 260 eurónak felel meg) még a hivatalos létminimum eléréséhez sem elég! A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szervezete ezt elismeri, de felhívta rá a figyelmet, hogy a hazai vállalkozók túlnyomó többsége képtelen kigazdálkodni többet.

Bulgáriában még alacsonyabb a minimálbér, 123 euró. A legmagasabb Luxemburgban, ahol 1.683 euró. (Magyarország a hátulról számított 5. helyen áll az Unió országai között.) Európában a tagországok közül 27-ben jogszabály rögzíti a minimálbért.

Németországban, Cipruson, Dániában, Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Olaszországban kollektív szerződések szabályozzák a legkisebb keresetet.
A hazai minimálbér annyira kevés, hogy még a létminimumtól is messze elmarad. A KSH számítása szerint még egy egyedülálló felnőtt esetében is hetvenötezer forint a megélhetés minimuma, egy két gyermeket nevelő családban pedig már eléri a kétszázezret. (Ha ezt két keresőre vetítjük, akkor is 100.000 forintot kellene mindkét szülőnek hazavinnie „tisztán”, de ha figyelembe vesszük, hogy a feleség esetleg GYED-en vagy GYES-en van, aminek összege távolról sem 100.000 Ft, akkor még rosszabb a helyzet.)

Hogy mekkora a minimálbér, arról hazánkban a szakszervezetekkel és a munkaadói képviseletekkel az Érdekegyeztető Tanácsban lefolytatott vita után a kormány dönt. A szakszervezetek már évek óta szorgalmazzák a minimálbér valós megélhetéshez közelítését. Pataky Péter, a MOSZ elnöke a közelmúltban Szolnokon járva a minimálbér kapcsán úgy fogalmazott: botrány, hogy sokan a munkájukból nem tudnak megélni.

"Munkavállalói szempontból valóban alacsony a minimálbér" - ismeri el a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke. Lits József szerint azonban a legkisebb keresetek növelésénél figyelni kell a vállalkozások teherbíró képességére is. Egy erőteljes emelés ugyanis a feketegazdaság élénküléséhez vezethet. A szakember szerint a mikro- és kisvállalkozásoknak ugyanis meglehetősen alacsony a nyereségtermelő képessége. Számukra a minimálbér-emelésből adódó terheket a társasági adó közelmúltban bevezetett csökkentése sem igazán ellensúlyozza.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Vállalkozások és a minimálbér
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.